freedompop-iphone

FreedomPop start met gratis mobiel internet in Europese landen

FreedomPop start in België met gratis mobiel internet. Daarna volgen andere Europese landen. FreedomPop is opgericht door een voormalig Skype-topman.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

freedompop-iphoneDe Belgen hebben een primeur: zij kunnen als eerste Europese land straks gebruik maken van gratis mobiel internet. Het wordt aangeboden door FreedomPop, het bedrijf van Skype-oprichter Niklas Zennstrom. Andere landen waaronder Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje volgen een paar maanden later. Over Nederland is nog niets bekend, maar het feit dat FreedomPop samenwerkt met KPN BASE wekt de indruk dat de sprong naar Nederland niet moeilijk zal zijn.

Het aanbod van FreedomPop is vrij simpel: toestellen en abonnementen verkopen ze niet, alles werkt via een prepaid sim only-kaartje. In de VS krijg je maandelijks 200 belminuten, 500 sms’jes en 500MB data gratis; daarna moet je betalen voor de extra belminuten en data via een app. Het aanbod in Europese landen zal vergelijkbaar zijn, aldus CEO Stephen Stokols van FreedomPop, hoewel de prijs nog niet 100% vaststaat.

Dat er voor België is gekozen, heeft ermee te maken dat het een klein land is met een hoge smartphonedichtheid en een goede infrastructuur. In de VS verkoopt FreedomPop ook toestellen, maar er is voor gekozen om dat in Europa niet te doen. Door alleen sim only-kaartjes aan te bieden kan FreedomPop sneller handelen en bovendien is de cultuur anders. “Europese markten zijn niet zo toestelgericht als de VS, dus zullen we aanvankelijk sim only zijn. Dit stelt ons in staat om snel nieuwe markten te betreden en we hebben niet te maken met inkoop en logistiek van toestellen”, aldus Stokols. In de VS heeft het bedrijf nu 250.000 gebruikers. Er is veel geëxperimenteerd met prijsmodellen. Zo was het ooit mogelijk om de dienst gratis te gebruiken, in ruil voor het installeren van gesponsorde apps. FreedomPop verkoopt ook een sleeve waarmee je van je iPod touch een mobiele telefoon kunt maken.

Europa kent nog een ander verschil met de VS: we moeten gebruik maken van roaming als we in andere landen willen internetten. Zeker de Belgen zijn gewend om vaak over de grens te gaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2014, 10:12
Categorieën Diensten, Providers
Onderwerpen belgisch, europa, mobiel internet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.