apple-saffierglas

Waarom de iPhone 6 geen saffierscherm kreeg

GT Advanced's faillissement zou deels te wijten zijn aan een gebrek aan ervaring. Door de ene na de andere fout gaf de saffierfabrikant geld uit dat ze eigenlijk niet hadden.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

sapphire-glass-gt-advancedMaandenlang werd er van uitgegaan dat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus een saffierscherm kregen, maar uiteindelijk gebeurde dit toch niet. Apple’s saffierfabrikant GT Advanced vroeg in oktober 2014 faillissement aan. In een uitgebreide analyse zocht The Wall Street Journal uit wat er precies is misgegaan bij GT Advanced. Het lukte de fabrikant maar niet om te voldoen aan Apple’s verwachtingen: de ene na de andere productiefout werd gemaakt, vermoedelijk omdat GT Advanced nog amper ervaring had.


Vlak na het faillissement beweerde GT Advanced dat Apple onredelijke voorwaarden had voorgelegd: het was onmogelijk om Apple’s deadlines te halen en tegelijkertijd schermen op het verwachte niveau te fabriceren. Het lijkt er echter op dat een gebrek aan ervaring en managementproblemen ook belangrijke rollen speelde. The Wall Street Journal beschrijft een bedrijf met weinig ervaring, dat grotendeels op geleend geld bij Apple moest opereren. Zo ging het bijvoorbeeld al mis toen GT Advanced voor het eerst een brok saffier van dik 260 kilo probeerde te produceren. Dit stuk saffier had zoveel scheuren, dat hij op geen manier nog gebruikt kon worden voor de productie van iPhone-schermen. Sindsdien bleef het maar misgaan – meer dan de helft van alle saffierbrokken kwam terecht op een stortplaats. Aan iedere brok was GT Advanced een maand productietijd en 20.000 dollar aan kosten kwijt.

GT Advanced Sapphire boule

GT Advanced besloot om 700 nieuwe medewerkers aan te nemen. Daarmee haalde de fabriek zo snel nieuw personeel in huis, dat meer dan honderd nieuwe werknemers geen idee hadden bij wie ze zich nou moesten melden. Volgens voormalige medewerkers werd ook niet in de gaten gehouden of personeel aanwezig was, waardoor flink wat mensen zich ziek gingen melden. Toen personeel in de lente overwerk moest maken om de saffierovens te vullen, bleek dat veel personeel niks te doen had – ze moesten daarom maar continu de vloer vegen. Al dit overtallige werk kostte GT Advanced echter geld, terwijl later dat jaar een faillissement voor de deur bleek te staan.

Door de gemaakte fouten had GT Advanced er moeite mee om Apple’s deadlines te halen. Apple besloot de iPhone 6-schermen bij een andere partij te halen, waarbij voor nu werd afgezien van een saffierscherm. Toen de iPhone 6 zonder saffierscherm werd aangekondigd, had dat grote gevolgen voor de beurswaarde van GT Advanced. De financiële problemen stapelden op, waarna GT Advanced in oktober faillissement aanvroeg.

Saffier is bijna net zo hard als diamant, waardoor een scherm goed bestand is tegen schade. In een eerder artikel beschreven we wat een saffierscherm voor de iPhone kan betekenen. De Apple Watch heeft ook een saffierscherm – en dat zou niet veranderen met het faillissement van GT Advanced.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2014, 14:00
Categorie Geruchten
Onderwerp saffierglas
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.