iPhone beveiliging

Justitie VS: ‘Kind gaat dood door beveiliging iPhone’

"Een kind zal doodgaan door de beveiliging van de iPhone", aldus het Amerikaanse Ministerie van Justitie. De goede versleuteling zou ideaal zijn voor criminelen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPhone beveiligingEr zal uiteindelijk een kind sterven door de strenge beveiliging in iOS. Dit dreigement uitte het Amerikaanse Ministerie van Justitie aan leidinggevenden van Apple. Door de sterke beveiliging is het namelijk niet meer mogelijk om data op een iPhone te bekijken, zelfs als er een dwangbevel door de rechter is uitgedeeld. Alle data op je iPhone wordt namelijk versleuteld. Zelfs Apple kan niet je codeslot passeren om bij je gegevens te komen.

Omdat Apple en Amerikaanse inlichtingendiensten een iPhone niet zomaar kunnen ontgrendelen, is het niet mogelijk om bijvoorbeeld belangrijke data in politiezaken te bemachtigen. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie zou Apple hiermee een product voor criminelen promoten. Daarbij gebruikte de Amerikaanse procureur-generaal het volgende voorbeeld:

Op een dag zal een kind doodgaan. De politie zal zeggen dat ze het kind konden redden, of de moordenaar konden vangen, als ze in een bepaalde telefoon hadden kunnen kijken.

De Amerikaanse overheid reageert hiermee op een brief van Tim Cook over privacy die in september werd verstuurd. Hierin legde Cook uit dat de gegevens op je iPhone nooit zomaar met andere bedrijven worden gedeeld. Er werd ook kort gesproken over het delen van data met bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid:

Ik wil duidelijk maken dat we nog nooit met regeringsinstanties van welk land dan ook hebben gewerkt om een backdoor in onze producten of diensten te bouwen. We hebben een overheid ook nog nooit toegang gegeven tot onze servers. En dat zal ook nooit gebeuren.

Apple-advocaat Bruce Sewell vertelde aan het Ministerie dat Apple zich niet op criminelen richt, maar op gewone klanten die steeds meer privégegevens op hun smartphones bewaren en kritischer worden op techbedrijven. Daarnaast zijn er volgens de Amerikaanse advocaat genoeg andere landen waar de iPhone wordt verkocht, waar de regering minder respectvol met persoonsgegevens of rechten omgaat.

De gesprekken tussen Apple en het Amerikaanse Ministerie van Justitie leken uiteindelijk nergens op uit te lopen. Apple’s advocaat zei dat de regering het delen van data wettelijk verplicht moet stellen voordat ze de data van Apple kunnen bemachtigen. De procureur-generaal denkt dat dit ook zal gebeuren – nadat er een kind is overleden of er een ander schandaal de kop omhoog steekt.

De iPhone-versleuteling zou de politie in de weg staan bij het bemachtigen van gegevens – maar medische informatie is sinds iOS 8 zonder wachtwoord te bekijken. Je kunt namelijk alle belangrijke informatie toevoegen in een Medische ID.

Lees ook: Apple beschrijft beveiligingssysteem iMessage tot in detail

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2014, 11:34
Categorie Diensten
Onderwerpen beveiliging, imessage

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.