iPhone saffierglas krastest

Apple benadrukt: cameralens iPhone 7 is bedekt met echt saffierglas, testmethode was fout

De iPhone 7 heeft een cameralens met saffierglas, heeft Apple in een verklaring bevestigd. In een YouTube-filmpje waarin iets anders werd beweerd, is geen realistische test van de slijtage uitgevoerd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De afgelopen dagen is er discussie of Apple wel saffierglas heeft gebruikt om de camera van de iPhone 7 en 7 Plus te beschermen tegen krassen. Vooral een filmpje van youtuber JerryRigsEverything trok daarbij de aandacht: volgens hem zou Apple de iPhone 7 hebben voorzien van een dun laagje saffierglas bovenop normaal glas. Apple ontkent en komt nu met een verklaring: Jerry zou de test niet goed hebben uitgevoerd, waardoor hij niet de slijtage door dagelijks gebruik meet. De bekende youtuber heeft inmiddels toegegeven dat hij fout zat.


iPhone saffierglas krastest

iPhone-cameralens van saffierglas

Het komt uiteindelijk neer op het verschil tussen ‘scratching’ en ‘fracturing’. Bij fracturing oefen je ongecontroleerde druk uit op een extreem dunne laag materiaal. Daardoor kunnen krassen ontstaan, die geen maatstaf zijn voor slijtage door dagelijks gebruik. Het was bovendien fout om te vergelijken met een horloge, omdat het oppervlak en de dikte van de saffierlaag daar veel groter zijn. Jerry had een miniatuurhorloge met een wijzerplaat van nog geen centimeter doorsnede moeten gebruiken, om een eerlijke vergelijking te kunnen maken.

Bekijk ook

'iPhone heeft een laagje saffierglas op de cameralens, minder krasbestendig dan gedacht'

De cameralens van de iPhone 7 lijkt niet van puur saffierglas te zijn gemaakt, maar van een laagje saffierglas op gewoon glas. Daardoor is het minder krasbestendig dan aanvankelijk gedacht.

Je moet precies dezelfde mate van kracht uitoefenen op dezelfde dikte van het materiaal om goed te kunnen vergelijken, zo vertellen bloggers die Apple heeft ingeschakeld om opheldering te geven. Dat Jerry geen wetenschappelijke test uitvoerde, zal duidelijk zijn. Dat gebeurt bij de meeste YouTube-filmpjes niet die bedoeld zijn om kijkers te trekken. Jerry heeft er helaas een gekraste iPhone en een vernield horloge aan overgehouden. Op de hardheidsschaal van Mohs haalt saffier een 9 en is daarmee net iets minder krasbestendig dan diamant. Vanwege die hardheid wordt het veel gebruikt voor dure horloges en lenskapjes voor smartphones. Volgens Jerry scoorde het saffier van de iPhone maar een 6 op de hardheidsschaal van Mohs en kwam het Tissot-horloge niet verder dan 8.

JerryRigEverything heeft in een tweet toegegeven dat hij fout zat. Hoewel… eigenlijk toch weer niet. Want hij had vanaf het begin toch beweerd en gedemonstreerd dat het wel echt saffier was?

Meer informatie over de camera lees je in onze iPhone 7 cameratest:

https://www.iculture.nl/reviews/iphone-7-plus-camera/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 oktober 2019 om 12:11
Onderwerp
Categorie
iDevices
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.