Firefox Send bestanden

Met Firefox Send verstuur je grote, versleutelde bestanden

Mozilla is gestart met een gratis dienst om versleuteld bestanden te delen. Met Firefox Send stuur je bestanden tot 2,5 gigabyte met end-to-end encryptie. Het werkt in browsers zoals Firefox en Chrome.

Mozilla heeft de nieuwe dienst Firefox Send de afgelopen anderhalf jaar getest. Nu is het klaar voor het grote publiek, zodat iedereen er versleuteld bestanden mee kan delen. Firefox Send is een alternatief voor diensten zoals het Nederlandse WeTransfer, waarmee je gratis bestanden tot een grootte van 2 gigabyte kunt versturen. Bij Firefox Send ligt de limiet op 1 gigabyte voor normale gebruikers en 2,5 gigabyte voor mensen die beschikken over een Firefox-account.

Firefox Send: versleuteld bestanden versturen

“We weten dat er verschillende cloudoplossingen bestaan, maar het is onze missie om je meer private en veiligere keuzes te geven”, aldus Nick Nguyen van Mozilla. “Met Send kun je erop vertrouwen dat je informatie veilig is.” Firefox Send maakt gebruik van end-to-end-encryptie. Je bepaalt zelf hoe lang de downloadlink beschikbaar moet blijven en hoeveel downloads er maximaal zijn toegestaan. Daarnaast kun je als extra beveiligingslaag een wachtwoord opgeven.

Alternatief voor WeTransfer, Google Drive en meer
Zodra je klaar bent met het uploaden van je bestanden krijg je een downloadlink die je met anderen kunt delen. Firefox Send lost een bekend probleem op: er zijn allerlei versleutelde berichten-apps waarmee je versleuteld bestanden kunt uitwisselen en er zijn diensten om grote bestanden te versturen, maar een combinatie van groot én veilig komt wat minder vaak voor. Ter vergelijking: een bijlage in Gmail mag maximaal 25 megabyte groot zijn. Bij grotere bestanden maakt Google er een Drive-linkje van.

Firefox Send voor grote bestanden

Mozilla’s Firefox Send biedt nu juist wel die combinatie. In 2017 begon Send als een experiment binnen Mozilla, werd uiteindelijk een beta-project en kreeg gaandeweg nieuwe functies erbij. Het kreeg echter weinig publiciteit. Wat opvalt is de eenvoud in het gebruik. Het werkt in vrijwel elke browser en het enige wat je hoeft te doen is bestanden naar een vakje slepen. Send maakt vervolgens een downloadlink aan. Die link is maximaal 100 keer te gebruiken, al kun je zelf ook een lager maximum instellen. De geldigheid van de link is instelbaar van 5 minuten tot 7 dagen.

Firefox Send webinterface

Mozilla gebruikt Web Crypto API

Mozilla productmanager John Gruen kon de dienst meteen zelf gebruiken: hij verhuisde naar een plek waarvoor hij een visum nodig had en dat leverde een hoop papierwerk op. Hij had kopiën van zijn paspoort en andere formulieren in de cloud kunnen bewaren, maar dan vergeet je het al snel op te ruimen. En als je het ergens bij een clouddienst verwijdert, weet je nooit of het wel helemaal weg is of dat het alleen onzichtbaar is gemaakt in de gebruikersinterface.

Firefox Send is zo gemaakt, dat Mozilla ook niet de inhoud van je bestanden kunt zien. Voor de encryptie gebruikt Mozilla de Web Crypto API. De inhoud van je bestand is dus niet te bekijken, maar toch laat je nog wel sporen achter: metadata zoals je IP-adres, het tijdstip waarop je het bestand stuurde en de grootte van het bestand zijn nog steeds wel te achterhalen.

Firefox Send voorbeeld

Firefox Send is veilig, maar niet waterdicht

Ook het feit dat het in een browser werkt maakt Firefox Send niet helemaal waterdicht, maar het is veiliger dan veel andere alternatieven en als gewone gebruiker ben je geen interessant doelwit. Klokkenluiders, journalisten en mensenrechtenactivisten die absoluut geen sporen willen achterlaten kunnen het beste een andere oplossing zoeken, zoals Signal op de iPhone. Maar dan zit je wel vast aan een kleinere bestandsgrootte. Voor het verzenden van de financiële overzichten voor je hypotheekaanvraag zit je bij Send echter goed.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.