Penultimate Evernote iPad

Gebruikers boos en teleurgesteld om Evernote’s Penultimate

Penultimate was de ultieme notitie-app voor handgeschreven tekst en notitie, maar de update naar versie 6.0 heeft gebruikers boos gemaakt.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Penultimate Evernote iPadHet was een van de meest bejubelde notitie-apps op de iPad: Penultimate. Nu staan de zaken er heel anders voor. Nadat eigenaar Evernote de handschrift-app omgooide in versie 6.0 deze maand, klagen gebruikers steen en been over eigenlijk elk aspect die de vernieuwing met zich meebracht. Versie 6.1 verhielp een paar fouten, maar onderstreepte ook dat Evernote niet bereid lijkt terug te gaan naar de klassieke versie van Penultimate. Daar vragen veel gebruikers om.

Penultimate stond te boek als dé app waar je in terecht kon om met een stylus aantekeningen te maken. Het registreren van je schrijven en tekenen ging zo goed, dat de app zelfs in het werkveld werd meegenomen om op locatie aantekeningen te maken. Maar daar lijkt vanaf versie 6.0 niet veel van over. Op het Penultimate-forum stikt het van de topics met klachten over de nieuwe weg die de app is ingeslagen. Gebruikers zeggen dat ze de app laten voor wat het is, dat ze naar een alternatief gaan zoeken, maar ook concreet dat de app niet meer bruikbaar is om ter plekke aantekeningen te maken.

Evernote Penultimate nieuwe versie 6.0.1De notitie-app stond vooral bekend om de goede herkenning van je hand. Die verwarde de app niet met je tekenvinger of de stylus. Vanaf versie 6 gaat juist dat fout. Penultimate verving het bladeren van pagina’s door verplicht scrollen. Dat doe je met twee vingers naar beneden en boven, en dat is niet goed geïmplementeerd. Gebruikers klagen zowel op het forum als in de massaal gepubliceerde 1 ster-recensies in de App Store dat de app bewegingen niet meer goed registreert, dat ook je hand nu vlekken achterlaat op het ‘vel’ en dat je soms onbedoeld scrollt.

Ook het schrijven met de door Penultimate aangeraden JotScript-pen gaat niet langer goed. De pen tekent niet vloeiend meer, laat eveneens vlekken achter en is er een onwerkbare vertraging tussen iets tekenen en het terug op beeld zien. Ook op Twitter wordt er niet zachtzinnig gesproken over de update.

Het is niet zo dat Evernote zich stil houdt over versie 6. Anderhalve week later, afgelopen zaterdag, verscheen Penultimate 6.0.1 die al wat grote problemen van versie 6 verhielp. Die versie herintroduceerde bijvoorbeeld de instrumentenbalk. Net daarvoor schreef Evernote een blog waarin het herontwerp wordt verdedigd en de aanpassingen werden aangekondigd.

“Redesigns zijn belangrijk, zeker voor een app als Penultimate. Omdat technologie vooruit raast, kan iets als een handschrift zomaar worden weggezet als nostalgisch. We denken dat Penultimate en belangrijke rol kan spelen in handschrift een belangrijk onderdeel van ons leven houden.”

Het laat zien dat Evernote wel in staat is snel naar klachten te luisteren. Maar is het genoeg om de handschrift notitie-app te redden? In de reacties onder de blog, op het forum en in App Store-recensies worden vooral Noteshelf, GoodNotes en Notability aangeraden als alternatieven die momenteel handiger zijn dan Penultimate.

Lees ook: Beste notitie-apps voor iPhone en iPad

Met dank aan Jeroen voor de tip!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 november 2014, 21:28
Categorie Apps
Onderwerpen evernote, penultimate

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.