EU wil maximum roamingtarief van 11 eurocent per SMS

De EU wil de kosten van sms, mobiel internet en bellen in het buitenland verder verlagen. Verder moet je gewaarschuwd worden voor de hogere tarieven wanneer je de grens passeert.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Roaming kostenDe EU is van plan om maxima in te stellen voor de prijs van grensoverschrijdend SMS- en mobiel dataverkeer binnen de EU. Als alles doorgaat moet je straks voor een SMS-bericht nog maar 11 eurocent betalen. Voor mobiel internet komt ook een maximum prijs per MB. De prijzen voor roaming zijn voornamelijk zo hoog, omdat telecomoperators elkaar hoge kosten in rekening brengen. Als je als Vodafone-klant in het buitenland bent en via het lokale Vodafone-netwerk meer dan het dubbele moet betalen, is dat eigenlijk absurd. De operators bieden wel roamingbundels aan, maar die gelden niet voor iedereen.

De EU wil er nu iets aan doen, vooral omdat de tarieven nogal uiteen lopen: Belgen betalen 75 eurocent voor een SMS in het buitenland, terwijl een Fransman in Italië maar 30 eurocent kwijt is. Volgens de Europese Commissie mag de prijs niet meer dan 11 eurocent exclusief BTW zijn. De wholesalekosten die de operators elkaar onderling in rekening brengen krijgen een maximum van 4 eurocent. Voor mobiel internet is het voorstel om het wholesaletarief op 1 euro per megabyte vast te zetten, maar daarbij is niet duidelijk wat het maximale tarief is dat de consument gaat betalen.

Een belangrijke eis is verder nog, dat je bij het passeren van de grens meteen attent wordt gemaakt op de kosten van SMS en mobiel internet. De kosten voor gesprekken moeten ook omlaag: het maximum van 46 eurocent per minuut moet omlaag naar 34 eurocent. Voor het ontvangen van gesprekken moeten de kosten van 22 naar 10 eurocent zakken. Het duurt nog even voordat de maatregelen worden ingevoerd: de voorstellen moeten eerst nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en kunnen op z’n vroegst pas 1 juli 2009 worden doorgevoerd.

Zie ook: iPhone in buitenland: kosten van roaming en mobiel internet
Via: Tweakers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2009, 22:29
Categorieën iDevices, Providers
Onderwerpen dataverkeer, europa, Internet, mobiel bankieren, roaming, sms

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.