El Capitan wallpaper op MacBook

OS X El Capitan nu te downloaden: ben jij er klaar voor?

OS X El Capitan is er! In dit artikel lees je alles wat je moet weten, wanneer hij beschikbaar is en hoe je je kunt voorbereiden. Ook geven we vijf redenen om vandaag al te updaten of toch nog maar even te wachten.

El Capitan wallpaper op MacBook
Het is zover: de nieuwste versie van OS X is nu te downloaden. OS X 10.11 El Capitan, zoals het voluit heet, bevat flink wat nieuwe en handige functies. In dit artikel geven we een overzicht van alles wat je moet weten over deze grote Mac-update.

OS X El Capitan downloaden

Het downloaden van OS X El Capitan gaat via de Mac App Store. El Capitan is voor iedereen een gratis update, die vanzelf op de startpagina van de Mac App Store te vinden is op het moment dat de download beschikbaar komt. Via de Download-knop begint de download en de installatie vanzelf. Het downloadbestand van El Capitan is 6GB groot, maar je hebt 8,8GB vrije ruimte om te kunnen installeren.

El Capitan uit de Mac App Store

Dit zijn de stappen:

 1. Start de Mac App Store op je Mac.
 2. Klik op het tabblad Uitgelicht.
 3. Zodra El Capitan beschikbaar is, zie je een grote banner bovenaan de pagina. Je kunt ook naar het tabblad Updates gaan of de zoekbalk gebruiken.
 4. Klik op de knop ‘Installeer’ of ‘Downloaden’ om te starten.

Of probeer deze rechtstreekse downloadlink voor de Nederlandse Mac App Store.

Moet ik een schone installatie doen?

Een schone installatie houdt in dat je alle informatie van je harde schijf wist, waardoor je Mac naar de fabrieksinstellingen terug gaat. Daarna zet je je persoonlijke data en apps terug via een backup die je vooraf hebt gemaakt. Dit kan verstandig zijn als je last had van een trage Mac, of een Mac die regelmatig crashte. De meeste mensen zullen El Capitan echter gewoon over Yosemite heen installeren.

Zo bereid je je voor op El Capitan

Allereerst is het belangrijk te weten of jouw Mac geschikt is voor het installeren van OS X El Capitan. Deze nieuwste versie werkt op onderstaande modellen:

 • iMac (Midden 2007 of nieuwer)
 • MacBook Air (Eind 2008 of nieuwer)
 • MacBook (Eind 2008 Aluminum, of Begin 2009 of nieuwer)
 • Mac mini (Begin 2009 of nieuwer)
 • MacBook Pro (Midden/eind 2007 of nieuwer)
 • Mac Pro (Begin 2008 of nieuwer)
 • Xserve (Begin 2009)

Weet je niet hoe oud jouw Mac is? Controleer dit via  > Over deze Mac > Meer info > Overzicht.

Voordat je OS X El Capitan begint te downloaden en installeren, is het verstandig om een back-up van je systeem te maken. Dit kun je eenvoudig doen door via een Apple Time Capsule een back-up te maken. Heb je die niet, dan kun je altijd individuele bestanden in een back-up zetten op een externe harde schijf. Ook kun je alvast de apps bijwerken via de Mac App Store die al aangepast zijn voor El Capitan, waardoor deze probleemloos werken op het moment dat je de update geïnstalleerd hebt.

Het downloaden van OS X El Capitan gaat via de Mac App Store. El Capitan is voor iedereen een gratis update, die vanzelf op de startpagina van de Mac App Store te vinden is op het moment dat hij beschikbaar komt. Via de Download-knop begint de download vanzelf, waarna hij vervolgens geïnstalleerd wordt.

Wat als ik de publieke beta van El Capitan draai?

Mocht je de GM-versie of de allerlaatste publieke beta draaien, dan is het toch nodig om een update uit te voeren. De versie die vanavond is verschenen heeft een ander buildnummer dan de Golden Master, waaruit blijkt dat er nog wat kleine dingen zijn veranderd.

Wat te doen tijdens de installatie?

De installatie kan wel een tijdje in beslag nemen. Dat betekent dat je alle tijd hebt om nog even snel de belangrijkste nieuwe functies langs te lopen, die we in het volgende artikel op een rijtje hebben gezet.

5 redenen waarom je meteen wilt updaten naar OS X El Capitan

Hoewel de veranderingen in de update van dit jaar minder drastisch zijn dan van vorig jaar, kunnen wij ons voorstellen dat je nieuwsgierig geworden bent naar de nieuwe functies. Hieronder geven wij dan ook vijf redenen om snel te updaten naar de nieuwste versie van OS X.

1. Je gebruikt de nieuwe Notities-app in iOS 9

Notities op OS X El Capitan en iOS 9.De Notities-app is in iOS 9 volledig op de schop gegaan, met onder andere nieuwe functies voor het toevoegen van foto’s, links en het maken van tekeningetjes. Het achterliggende systeem waardoor Notities gesynchroniseerd worden via iCloud is ook veranderd, waardoor notities die je in iOS 9 maakt niet zichtbaar zijn in OS X Yosemite. Maak je veel gebruik van de Notities-app, dan is het wel zo handig als je diezelfde notities ook meteen op je Mac kunt bekijken. OS X El Capitan ondersteunt namelijk wel de nieuwe notities en biedt met de vernieuwde app ook alle nieuwe functies die je kent uit iOS 9.

2. Je wilt YouTube filmpjes eenvoudig op het grote scherm kunnen delen

Een kleine maar handige nieuwe functie in OS X El Capitan is dat je YouTube-filmpjes net zo eenvoudig kunt laten afspelen op een televisie met een Apple TV als op je iPhone of iPad. In plaats van dat je het hele scherm moet weerspiegelen naar de televisie, kun je nu ook alleen dat ene filmpje naar je Apple TV doorsturen. Zeer handig als je in gezelschap bent, maar niet meteen je hele beeldscherm wil delen.

3. Je wilt de nieuwe Split View gaan gebruiken

Split ViewNieuw in OS X El Capitan is de nieuwe Split View, vergelijkbaar met de nieuwe multitasking optie voor de iPad met de komst van iOS 9. Al sinds OS X Lion kun je verschillende apps in een full-screen weergave laten draaien, maar het was daardoor niet mogelijk om twee apps tegelijkertijd te gebruiken. Met het nieuwe Split View kun je net als op je iPad twee apps full-screen op je Mac naast elkaar laten draaien, zonder dat je schermen hoeft te vervormen of opzij hoeft te slepen.

4. Je wilt gebruikmaken van apps die aangepast zijn

Sommige apps zijn al bijgewerkt voor EL Capitan, zoals de krachtige agenda-app Fantastical 2. Dankzij die update kan de app gebruikmaken van de nieuwe Split View-optie bij een full-screen weergave. Wil je hier dus volop gebruik van maken, dan kun je de nieuwe systeemupdate naar hartelust downloaden en installeren.

5. Je bent benieuwd of jouw Mac ook sneller geworden is

Apple heeft belooft dat de Mac met OS X El Capitan sneller wordt in alledaagse handelingen, zoals apps openen, tussen apps wisselen en bijvoorbeeld het tonen van een voorbeeldweergave. Apple beweert bijvoorbeeld dat je tot twee keer sneller kan schakelen tussen apps. Als je benieuwd bent naar de prestatieverbeteringen van jouw Mac, dan kun je dat met OS X El Capitan ondervinden.

OS X El Capitan op MacBooks.

5 redenen om OS X El Capitan nog niet te installeren

Hoe graag je ook de nieuwste versie van OS X op je Mac wil hebben staan, toch kan het verstandiger zijn om nog even te wachten met de installatie. Hieronder vind je dan ook vijf redenen om toch nog even te wachten met het downloaden van OS X El Capitan.

1. Grote drukte, dus trage download

Het downloaden van een grote update zoals OS X El Capitan kan lang duren, helemaal als iedereen tegelijk de update aan het binnenhalen is. Het installeren van zo’n grote update moet je ook niet gehaast doen, waardoor je misschien beter enkele dagen kunt wachten tot een rustig moment, zowel qua drukte als voor jezelf. Je wilt natuurlijk niet dat er dingen mis gaan tijdens de installatie.

2. Je bent nog niet klaar voor OS X El Capitan

Heb je bovenstaande tips gelezen hoe je je klaar kunt maken voor het updaten van je Mac? Als je alle tips opgevolgd hebt, kun je naar hartelust updaten. Twijfel je over iets, dan is het wellicht beter om te wachten. Of heb je geen idee wat OS X El Capitan inhoudt, dan is het wellicht beter om je daar eerst in te verdiepen via de links onderaan dit artikel.

3. Je hebt je Mac heel erg hard nodig

Je hebt een belangrijke klus waar je je Mac hard bij nodig hebt, waardoor je hem eigenlijk niet kan missen. In zo’n geval is het het beste om te wachten met updaten, hoe benieuwd je ook bent. Je moet er toch niet aan denken dat er door een gehaaste beslissing dingen mislopen, waardoor je Mac misschien wel tegen problemen aanloopt.

4. Je bent bang voor grote bugs in de nieuwe software

Elke grote update kan problemen met zich meebrengen, zo ook OS X El Capitan. iOS 9 bracht ook enkele kleine problemen, zoals een niet werkende dataverbinding bij enkele providers. In zo’n geval komt Apple altijd vrij snel met een aanvullende update. Ben je bang voor zulke problemen, dan kun je het beste nog even wachten en de kat uit de boom kijken en de eerste ervaringen van andere gebruikers tot je nemen.

5. Je hebt een oudere Mac

Mocht jouw Mac niet tot een van de gelukkigen behoren die geschikt is voor een update naar OS X El Capitan, dan is het helaas onmogelijk om de update te installeren. Ook als je een oudere Mac hebt, is het wellicht zinvoller om te wachten op de eerste ervaringen van gebruikers die ook zo’n oude Mac hebben. Hoewel Apple belooft dat elke Mac van OS X El Capitan profiteert, is het met oudere hardware altijd even afwachten hoe zo’n grote update precies uitpakt.

Meer over OS X El Capitan en haar nieuwe functies

Wil je nog meer weten over OS X El Capitan en haar nieuwe functies, dan kun je onderstaande artikelen raadplegen. Zo leggen wij je tien veelbelovende functies voor en wat de voordelen daarvan zijn. Voor het volledige overzicht vind je hieronder ook een link naar ons dossier van El Capitan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 september 2015, 20:03
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen el capitan, os x, OS X 10.11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.