El Capitan wallpaper op MacBook

El Capitan: 10 veelbelovende vernieuwingen in OS X 10.11

El Capitan is vanaf 30 september te downloaden. Hoog tijd om aandacht te besteden aan de 10 functies waar we het meest naar uitkijken.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

wallpaper-el-capitan
Op 30 september verschijnt El Capitan. Voor veel mensen zal het een logische update zijn. Zit je nu op OS X Yosemite, dan zul je de update waarschijnlijk zonder verder nadenken installeren. De meeste veranderingen zitten onder de oppervlakte, maar wij hebben toch 10 interessante verbeteringen gevonden waarom jij meteen naar de Mac App Store moet rennen, zodra El Capitan beschikbaar komt.


Bekijk ook

OS X El Capitan: het complete overzicht

Alles over OS X El Capitan 10.11 voor de Mac, dat in 2015 beschikbaar kwam voor iMac en MacBooks. Lees over de El Capitan functies, release, nieuws en meer.

Split View

1. Split View
Als je op de iPad kunt multitasken met iOS 9, dan kun je daar op je Mac natuurlijk ook je voordeel mee doen. De nieuwe Split View-modus maakt het gemakkelijk om twee apps netjes naast elkaar je scherm te laten vullen. Je bent volledig vrij om de verhoudingen in te stellen, zodat je een app bijvoorbeeld tachtig procent schermruimte geeft en de andere app de overige twintig procent krijgt. Hiermee voorkom je het handmatig verschuiven en verbreden van vensters en open je in een beweging het bureaublad. De leesbaarheid is dankzij het San Francisco-lettertype ook weer iets verbeterd.

Safari-El-Capitan

2. Safari maakt meerdere tabbladen efficiënter
Als Safari de primaire browser is die je gebruikt op je Mac, dan zul je blij zijn met de kleine verbeteringen die de komst van OS X 10.11 El Capitan met zich meebrengt. Zo kun je tabbladen nu vastzetten door ze te ‘pinnen’. Hierdoor wordt het tabblad een stuk kleiner, maar blijven ze wel actief in de achtergrond. Een functie die we eerder al zagen in Google Chrome, en een absolute must voor mensen die meerdere tabbladen tegelijk open hebben staan. Daarnaast is het ook gemakkelijker om een tabblad (of alle tabbladen tegelijk) te dempen, en zie je in een nieuw venster welke tabbladen op dat moment geluid maken. Ideaal als je geen idee hebt waar die muziek ineens vandaan komt en je meer dan tien tabbladen geopend hebt.

El Capitan Fortnite Metal

3. Gamen met Metal
Op de iPhone 6 zagen we al wat Metal-ondersteuning in zijn mars had op het gebied van iOS-games, en nu Metal ook naar OS X komt zijn we erg benieuwd hoe games en apps hier hun voordeel mee gaan doen. Metal is een grafische techniek die de grafische processor in je Mac optimaal benut, zodat er mooiere graphics op je scherm verschijnen en je processor minder belast wordt. Volgens Apple worden beelden 40 procent efficiënter gerenderd. Daardoor kunnen programma’s die van deze technieken gebruik maken meer met minder energie. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat ze vriendelijker zijn voor de batterij van je MacBook. Naast games kunnen ook zware apps en grafische processen hun voordeel doen van de Metal-techniek.

Bekijk ook

Alles over Metal voor iOS en macOS

Metal is een techniek voor iOS en OS X die grafische prestaties mogelijk maakt. iCulture legt uit hoe Metal mooiere graphics toont met minder moeite.

vernieuwde-notities-app-el-capitan

4. De vernieuwde Notities-app
De Notities-app krijgt in iOS 9 een flinke upgrade, en die veranderingen worden ook doorgevoerd in de Mac-versie. Populaire apps als Evernote mogen wel oppassen, want het vernieuwde Notities heeft alles in zich om de enige app te worden die je nog gebruikt om snel wat gegevens neer te pennen. Dankzij de mogelijkheid om snel een takenlijst te maken, foto’s en URL’s in te voegen, en de snelle synchronisatie op al je apparaten verdient Notities weer een plekje in je Mac Dock. Door slimme integratie met programma’s als Safari en Maps kun je heel gemakkelijk gegevens kopiëren uit deze apps plakken in Notities via de deelknop.

Bekijk ook

De Notities-app van iOS 9 is geheugensteuntje, tekenblok en tekstverwerker

De Notities-app heeft in iOS 9 allerlei nieuwe functies gekregen. Hierdoor is Apple's app een stuk beter geschikt als jouw voornaamste geheugensteuntje, tekenblok en takenlijst voor je iDevice en Mac. Wij leggen je uit wat er zoal mogelijk is.

MacBook-Met-OS-X-El-Capitan

5. Mission Control krijgt een grote schoonmaak
Mission Control krijgt een flinke oppoetsbeurt als je El Capitan op je Mac installeert. Hierdoor wordt het makkelijker om al je openstaande apps in een keer netjes te organiseren. Dit doe je met een enkele veegbeweging, zodat alle geopende vensters netjes naast elkaar worden gezet. Ook kun je een nieuwe desktopruimte maken door een venster naar de bovenkant van je scherm te slepen. Combineer dit met een verbeterde Spotlight-zoekfunctie en het wordt (als het goed is) makkelijker dan ooit om je Mac netjes geordend te houden, en sneller te vinden wat je zoekt. Leuk detail: schud met je muis of veeg over het trackpad om je cursor kort uit te vergroten. Hierdoor raak je hem niet zo snel meer kwijt.

Bekijk ook

OS X El Capitan: het complete overzicht

Alles over OS X El Capitan 10.11 voor de Mac, dat in 2015 beschikbaar kwam voor iMac en MacBooks. Lees over de El Capitan functies, release, nieuws en meer.

Cursor in El Capitan

6. Cursor kwijt? Gewoon even schudden!
Heb je een grote monitor met heel veel schermen, dan kan het weleens voorkomen dat je je cursor kwijt bent. El Capitan heeft daar een handige functie voor. Door simpelweg met de muis te schudden of over de trackpad te vegen, wordt de cursor steeds een beetje groter, waardoor je in één oogopslag kunt zien waar je pijltje gebleven is.

7. Speel video’s via AirPlay naar je Apple TV
In iOS is het al een tijdje mogelijk om video’s die je bijvoorbeeld in Safari afspeelt, door te sturen naar de Apple TV. Voor de Mac was het alleen mogelijk om je complete scherm door te sturen, waardoor je hele bureaublad op de tv weergegeven werd. Met El Capitan is het nu mogelijk om ook individuele video’s door te sturen naar je Apple TV, net zoals in iOS. Dit werkt al met YouTube en Vimeo met de bekende AirPlay-knop.

8. Spotlight veelzijdiger en aan te passen
Spotlight kreeg in Yosemite al een prominentere rol, maar met El Capitan is Spotlight nog net wat slimmer geworden. Zo kun je nu zoeken naar aandelen en weerinformatie ophalen. En ook handig: je kunt het Spotlight-venster nu verplaatsen en zelf vergroten of verkleinen. Zo zit het venster nooit meer in de weg, waardoor je hem sneller zult gebruiken.

verbeterde-mail-app-el-capitan

9. Tabbladen nu ook in Mail
Tabbladen zijn al lange tijd aanwezig in Safari en met Yosemite kwamen ze ook naar de Finder. Apple gaat in El Capitan nog een stap verder en voegt tabbladen toe aan de standaard Mail-app. Zo kun je eenvoudig wisselen tussen meerdere emails die je op dat moment aan het tikken bent, zonder dat je met meerdere vensters hoeft te werken.

Safari tabbladen muten.

10. Safari is stiller door het muten van video’s
Automatisch afspelende video’s in een van de vele tabbladen die je op dat moment open hebt staan, is één van de irritaties bij internetters. Safari maakt nu korte metten met deze video’s door een simpele mute-knop. Met één klik kun je het tabblad waar geluid vandaan komt het stilzwijgen doen opleggen. Safari geeft dit zelf makkelijk aan, waardoor je niet alle tabbladen af hoeft te gaan om te kijken waar dat geluid nou toch vandaan komt.

Update 29 september: dit artikel verscheen begin september ook al op iCulture. We hebben het nu uitgebreid naar 10 zaken waar we naar uitkijken en publiceren het opnieuw, vanwege het feit dat El Capitan op 30 september uitkomt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 29 september: Bijgewerkt voor de release van OS X El Capitan op 30 september.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.