Drie oplossingen om Wikipedia offline te lezen

Drie projecten werken momenteel aan het offline beschikbaar stellen van Wikipedia: iPhonePedia, WikiServer en Wiki-Reader. Je kunt daarmee Wikipedia via de Safari-browser of via een aparte reader lezen en doorzoeken.

WikiserverEr zijn op dit moment drie projecten bezig om de encyclopedia Wikipedia offline op de iPhone te kunnen bekijken: de WikiServer van Haukap, iPhonePedia en de Wiki-Reader van Collison. Waarom dat nuttig is, legt Collison uit: “It’s the warm fuzzy feeling of having the sum of all human knowledge in your pocket“. Wi-Fi is niet altijd beschikbaar, zoeken via EDGE is traag en in het buitenland veel te duur. De projecten zijn verschillend, maar pakken het wel op ongeveer dezelfde manier aan: ze halen de actuele inhoud van Wikipedia vanaf internet, indexeren de inhoud en splitsen het op in 5.000 losse bestanden die je daarna naar de iPhone kopieert.

Lorem IpsumAfhankelijk van de omvang en de gekozen taal neemt dit meer of minder dan een gigabyte in beslag. Je kunt Wikipedia via Safari of via een reader (bestaande uit een webserver met zoekfunctie) openen en doorzoeken. iPhonePedia werkt met Apache, Perl en PHP en heeft nogal wat instructies nodig om het werkend te krijgen. De WikiServer van Haukap is makkelijker werkend te krijgen en had tot nu toe als grootste minpunt dat de reader nog niet met firmware 1.1.3 werkte, maar dat is inmiddels opgelost. Bij Wiki-Server doorzoek je de inhoud via Safari. De reader van Collison werkt alleen met de Engelstalige Wikipedia.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2008, 11:44
Categorie Apps
Onderwerpen encyclopedie, firmware, offline lezen, wikipedia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.