De iPhone had op Linux kunnen draaien (als Tony Fadell zijn zin had doorgezet)

Volgens nieuwe informatie was Tony Fadell, de pas opgestapte bedenker van de iPod, van plan een telefoon op Linux te ontwikkelen. De iPhone had er dan heel anders uitgezien.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone LinuxSoms zijn er nieuwtjes die maar moeilijk te geloven zijn. Bijvoorbeeld deze: volgens Wired was Tony Fadell, de bedenker van de iPod en de iTunes Store, van plan om een op Linux gebaseerde iPhone te maken. Er ontstonden twee kampen binnen Apple, met in het ene kamp de huidige iPhone-softwarebaas Scott Torstall Forstall (en ongetwijfeld ook Steve Jobs met zijn not-invented-here-syndroom) en in het andere kamp Fadell, die de iPhone zag als een doodgewone iPod waarmee je toevallig ook kon bellen.

Dat het een nieuw platform zou worden, had Fadell nooit voorzien. De keuze van een besturingssysteem was voor hem dan ook makkelijk: gewoon Linux. Dat zit tenslotte in kassa’s, routers en andere embedded apparaten en komt is net als Mac OS X uit de Unix-familie een Unix-achtige variant.

De keuze voor Linux is bij nader inzien toch niet zo vanzelfsprekend: Apple zou de code van het besturingssysteem dan als open source beschikbaar moeten stellen, met het gevaar dat de markt nu overstroomd zou zijn met tientallen iPhone-klonen (voor zover het dat al niet is, maar in ieder geval niet softwarematige klonen). Het hele Linux-op-iPhone-verhaal is overigens niet meer dan een voetnoot in een betoog op Daring Fireball, dat gaat over de soap rond de aanstelling van Mark Papermaster.

Via: Wired en Daring Fireball

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 november 2008, 16:04
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp linux

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.