DaisyDisk op een MacBook Air.

DaisyDisk voor de Mac laat zien hoeveel opslagruimte je kunt vrijmaken

DaisyDisk is een handige app waarmee je je opslagschijf van je Mac kunt controleren en onderdelen eenvoudig op kunt ruimen. Dankzij een duidelijke kleurenindeling, blader je op een visuele manier door de opgeslagen bestanden.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

DaisyDisk op een MacBook Air.
Als je een Mac een lange tijd gebruikt, dan kan deze op den duur vollopen met een hele hoop bestanden die je toch nooit gebruikt. Een mooie gedetailleerde visuele weergave van wat er allemaal op je Mac opgeslagen staat is er niet echt en juist in dat gat springt DaisyDisk (link). De app laat met kleuren een een cirkelweergave zien wat er zoal op je Mac opgeslagen staat, waarna je met een paar simpele muisklikken ruimte vrij kunt maken.


Tip: Pas op bij het zomaar verwijderen van allerlei bestanden op je Mac. Gooi alleen apps en documenten weg die je niet meer nodig hebt en verwijder geen essentiële systeembestanden. Vermijd apps met een slechte reputatie, zoals MacKeeper.

DaisyDisk maakt ruimte vrij op je Mac

DaisyDisk is lang niet de eerste app die ruimte vrijmaakt op de schijf van je Mac. Je hoeft in de Mac Ap Store maar het woordje ‘disk’ als zoekterm te gebruiken en je wordt overspoeld met apps die allemaal min of meer hetzelfde doen. Voorbeelden hiervan zijn Disk Cleaner (link), CleanMyMac (link) en Dr. Cleaner (link), maar DaisyDisk maakt het geheel wat visueler.

DaisyDisk controleert de harde schijf van je Mac.

DaisyDisk is beschikbaar als een gratis trial; de betaalde versie kost €9,99. De app scant je hele schijf in een handomdraai, waarna de verschillende onderdelen in kleuren verdeeld worden. Denk aan een splitsing tussen programma’s en gebruikers. Klik je op één van deze onderdelen, dan zoom je verder in op het betreffende onderdeel. Zo hoef je niet in één keer allerlei programma’s te verwijderen, maar kun je tot programmaniveau selecteren.

DaisyDisk verdeelt verschillende onderdelen in kleuren.

Zoom je in naar bijvoorbeeld het onderdeel Documenten, dan vind je daar ook de verschillende mappenverdeling mocht je die gemaakt hebben. Heb je een onderdeel gevonden van een aanzienlijke grootte waarvan je zeker weet dat je die toch niet nodig hebt, dan kun je deze naar onderen in de app slepen om ze te verwijderen. En als je een bestand geselecteerd hebt, dan kun je deze in previewvorm met een druk op de spatiebalk bekijken.

DaisyDisk laat je je cache opruimen.

Bovendien kun je met DaisyDisk ook andere opslagmedia opschonen. Denk hierbij aan USB-sticks en externe harde schijven. DaisyDisk is daardoor een multifunctioneel programma waardoor je snel en eenvoudig ruimte kunt creëren. De gratis proefversie van DaisyDisk is te downloaden via de website van de maker. De volledige versie van DaisyDisk is beschikbaar via de website en in de Mac App Store, maar laatstgenoemde moet wel enkele functies missen. De websiteversie kun je echter gratis downloaden als je al betaald hebt voor de Mac App Store-versie.

https://www.iculture.nl/tips/prullenmand-overslaan-mac-os-x/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 februari 2016, 18:34
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerpen harde schijf, mac, opslag

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.