Creative Commons-oprichter: ‘Apple censureert supportforum’

Apple censureert berichten op het Apple-supportforum, aldus Creative Commons-oprichter Lawrence Lessig.

Lawrence LessigAdvocaat Lawrence Lessig beschuldigt Apple van censuur op het Apple-supportforum, omdat berichten over garantierecht bij iPhones met Wi-Fi-problemen werden verwijderd. Volgens Apple is het supportforum alleen bedoeld voor het oplossen van technische problemen en horen andere berichten daar niet thuis. De beschuldigingen van Lessig kunnen aardig wat teweeg brengen: hij is één van de oprichters van het Creative Commons-project en aardig vocaal.

Lessig zag in een discussie over Wi-Fi-problemen met iOS 7 dat Apple een bericht van LouLou71 had verwijderd. In de forumposting wees LouLou71 er op dat Amerikaanse iPhone-gebruikers in sommige gevallen recht hebben op een vervangtoestel als ze last hebben van een grijze Wi-Fi-knop. Dit bericht leek Lessig relevant voor andere gebruikers en hij besloot hem opnieuw te posten. Vervolgens werd ook zijn bericht gewist en kreeg hij een e-mail met onderstaand bericht:

Recently you posted a poll or petition in Apple Support Communities. We are including a copy of your message at the end of this email for your reference. We understand the desire to share experiences in your topic, “Re: wifi greyed out after update to ios7 ,” but because these posts are not allowed on our forums, we have removed it.

Het censureren van bepaalde berichten bleek niet goed bij Lessig te vallen: forumgebruikers geven gratis advies aan andere probleemhebbenden, waardoor Lessig het oneerlijk vindt dat Apple geen verder bericht plaatst – maar wel zoekt naar berichten om te wissen. Apple zal vermoedelijk al langer berichten op het supportforum wissen, maar Lessig weet de kwestie onder de aandacht te krijgen.

Naast het oprichten van het Creative Commons-project heeft Lessig nog meer op zijn naam staan. Hij verdedigde bijvoorbeeld ook Aaron Swartz, een Reddit-topman die was gearresteerd wegens computervredebreuk en fraude. Swartz pleegde na de aantijgingen uiteindelijk zelfmoord.

De door Lessig aangehaalde Wi-Fi-problemen zien we al lange tijd voorbijkomen. Bij iedere iOS-update is er een relatief kleine groep gebruikers bij wie de Wi-Fi-knop in de iPhone-instellingen grijs is geworden, waardoor ze Wi-Fi niet kunnen inschakelen. Je iPhone herstellen lijkt in sommige situaties het probleem op te lossen, maar een eenduidige oplossing bestaat niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2013, 17:05
Categorie Apple
Onderwerpen apple, censuur

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.