Chinese smartphones: Huawei

Chinese smartphones rukken op in Europa, ten koste van Apple

Uit de nieuwste cijfers van Canalys blijkt dat Chinese smartphone-merken in Europa enorm in opkomst zijn. Huawei steeg met 55,7 procent en Xiaomi met 62 procent, terwijl Apple met ruim 5 procent daalde.

Chinese smartphones op eenderde marktaandeel

Met maar liefst 32 procent is het marktaandeel van Chinese merken in Europa nog nooit zo groot geweest. De cijfers van Canalys laten duidelijk een omslag zien. Terwijl in de VS nog met kritische blik wordt gekeken naar nieuwkomers zoals Oppo en Xiaomi, hebben de Europeanen de Chinese merken snel omarmd. Apple en Samsung moesten in het vierde kwartaal van 2018 genoegen nemen met verliezen, terwijl Huawei met bijna 56 procent steeg naar een derde plek op de ranglijst. Volgend kwartaal kan het zomaar zijn dat Apple is ingehaald.


Samsung is in Europa marktleider met 28,7 procent en moest een verlies van 1 procent slikken, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Apple dit met ruim 5 procent daling wat minder comfortabel. Verderop in de lijst zien we HMD Global, het bedrijf dat tegenwoordig Nokia-toestellen maakt.

Canalys smartphone markt Europa

Huawei en Oppo organiseerden vorig jaar grote shows in Parijs om hun nieuwste toestellen aan te kondigen. Xiaomi breidt ondertussen naar steeds meer landen uit. Daarnaast zijn er nog andere merken zoals Vivo, Oppo en OnePlus, ook allemaal afkomstig uit China. Eén op de drie smartphones in Europa wordt nu gemaakt door een Chinees merk, met Huawei als koploper. Huawei wilde eigenlijk in 2018 ook doorbreken op de Amerikaanse markt, maar liep daarbij tegen obstakels aan. Providers en politici wilden het bedrijf niet toelaten op de markt. Dat had tot gevolg dat Chinese bedrijven zich extra op Europa gingen richten. Huawei en Xiaomi concurreren vooral op prijs, waar ook de Europeanen gevoelig voor zijn.

Kijken we over het hele jaar 2018, dan heeft Samsung met een teruggang van meer dan 10 procent te maken in vergelijking met 2017. Bij Apple zit het op 6 procent teruggang. Volgens Canalys heeft Apple vorig jaar 42,8 miljoen iPhones verkocht in Europa, terwijl Huawei op 42,5 miljoen stuks zat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.