Calendar 2 voor Mac

Populaire agenda-app voor de Mac bleek ongevraagd cryptovaluta te mijnen

De Mac-app Calendar 2 bleek je Mac te gebruiken om cryptocurrency te mijnen. De app is nu verwijderd uit de Mac App Store.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 14 maart: Calendar 2 is terug in de Mac App Store. De ontwikkelaar werkte daarvoor nauw samen met Apple om de app versneld weer online te krijgen. Ontwikkelaar Qbix zal het geld dat ze met cryptomining hebben verdiend gebruiken om de functies van de app te verbeteren. In drie dagen tijd verdiende de app tweeduizend dollar.

Calendar 2 zocht naar cryptomunten

Ook op de Mac ben je niet altijd veilig. Zo bleek de populaire agenda-app Calendar 2 een functie te bevatten die je Mac gebruikte voor het zoeken naar de cryptovaluta Monero. Als gebruiker kon je hier toestemming voor geven in ruil voor gratis toegang tot premium-functies. Maar door een bug gebeurde dit altijd, ook als de gebruiker geen toestemming had gegeven. Ontwikkelaar Qbix heeft de app nu uit de App Store gehaald.

De ontwikkelaar bouwde een zogenaamde xmr-stack miner in, die moest gaan zoeken op het moment dat een gebruiker akkoord ging met de voorwaarden. Bepaalde CPU-cycli zouden dan gebruikt worden om naar digitale munten te zoeken, in ruil voor extra functionaliteit in de app. Gebruikers konden er ook voor kiezen om een eenmalig of maandelijks bedrag te betalen voor de premium-functies. Qbix-oprichter Gregory Magarshak moet nu door het stof, maar niet alleen vanwege de bug. De miner bleek ook veel meer energie te verbruiken dan de beloofde 10 tot 20 procent.

Calendar 2 cryptomining

Richtlijnen voor cryptovaluta
Apple heeft nog niet gereageerd op de gebeurtenissen. De richtlijnen van de App Store zeggen nog nauwelijks iets over cryptovaluta, maar het zou normaal gesproken een reden kunnen zijn om de app af te wijzen. Qbix heeft nu de mining-functie verwijderd uit de app en noemde als reden dat er “problemen waren met de broncode van de minder”. Ook vinden ze het niet fijn dat de indruk is ontstaan dat Qbix gebruikers om de tuin leidde. Magarshak geeft aan dat hij het technisch wel had kunnen oplossen, maar dat hij geen fout voorbeeld wil zijn voor andere apps.

Calendar 2 is niet langer verkrijgbaar in de Mac App Store, al is onduidelijk of Qbix dat zelf heeft gedaan of dat Apple de app heeft verwijderd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 14 maart: Terugkeer van Calendar 2 in de Mac App Store toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 maart 2018, 18:09
Bron Bron Ars Technica
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen agenda, bitcoin, calendar

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.