bluetooth

Bluetooth 4.2 maakt accessoires zuiniger en sneller

Bluetooth 4.2 gaat zorgen voor snellere dataverbindingen en is privacyvriendelijker omdat apparaatjes minder makkelijk te tracken zijn.

bluetoothDe Bluetooth Special Interest Group heeft de specificaties van Bluetooth 4.2 bekendgemaakt, waarmee je nog sneller data kunt uitwisselen tussen apparaten. Bluetooth wordt voor iPhone-gebruikers steeds belangrijker omdat talloze sensoren en accessoires voor sport, gezondheid en thuis met Bluetooth 4.x werken. Volgens de Bluetooth SIG zullen vooral toepassingen voor de connected home profiteren van de nieuwe Bluetooth-versie, zoals lampen, thermostaten en weerstations. Accessoires krijgen direct toegang tot internet. De snelheid van data-overdracht ligt 2,5 keer hoger dan bij Bluetooth 4.1.

De nieuwe Bluetooth-versie is ook een stuk privacyvriendelijker. Bij de nieuwe versie wisselen apparaten steeds van MAC-adres, waardoor het lastiger is om gebruikers te volgen. Apple doet dat snelle wisselen van MAC-adres trouwens al in iOS 8, waardoor winkels je niet meer zomaar kunnen volgen. Bluetooth-accessoires worden daardoor ook energiezuiniger.

Bluetooth 4.2 richt zich op het slimmer maken van allerlei technologie in je leven, van apparaten die je op je lichaam draagt zoals een smartwatch of fitnesstracker tot allerlei accessoires in huis. Een nieuw profiel met de naam IPSP levert ook IPv6-ondersteuning voor Bluetooth. Wat nog ontbreekt is om met Bluetooth-apparaten een mesh-netwerk te bouwen, zodat je met meerdere apparaten een grote dekking kunt bieden. Er wordt wel aan gewerkt.

Wat de directe toegang tot internet betreft, is er nog wel een netwerkverbinding via een router nodig. Maar de apparaten hoeven niet zelf over Wi-Fi te beschikken, waardoor het internet of things weer een stuk dichterbij komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2014, 20:40
Categorie Achtergrond
Onderwerp bluetooth

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.