Blackberry PlayBook: iPad krijgt concurrentie uit zakelijke hoek

RIM heeft de Blackberry Playbook aangekondigd, een 7-inch tablet die in 2011 op de markt komt en op Blackberry Tablet OS draait. Eindelijk een waardige concurrent voor de iPad?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

blackberry playbookRIM heeft vannacht de Blackberry PlayBook aangekondigd, een 7-inch tablet die begin 2011 op de markt komt. Ondanks de naam richt RIM zich met PlayBook op de zakelijke markt. De nieuwe tablet draait op Blackberry Tablet OS, een nieuw besturingssysteem dat door QNX is ontwikkeld. RIM nam QNX dit voorjaar over. Het biedt ondersteuning voor Flash 10.1, Adobe Air, HTML5, OpenGL en multitasking. De schermresolutie van 1024 x 600 is hoger dan die van de iPad. Toch is het apparaatje zelf aanmerkelijk kleiner: de schermdiameter is geen 9,7 maar 7 inch.

De Blackberry PlayBook werd aangekondigd tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van RIM. Binnenin draait een 1 GHz Cortex A9 dualcore-processor, aangevuld met 1 GB werkgeheugen (de iPad heeft slechts 256MB) en mogelijk 16 en 32 GB opslagruimte. RIM heeft de 400 gram wegende PlayBook voorzien van twee camera’s (3 en 5 megapixel) en de mogelijkheid om videoconferentiegesprekken te voeren. Wi-Fi en Bluetooth 2.1 zitten erin, plus een mini-HDMI-poort, een mini-USB-poort en de mogelijkheid om 1080p-video’s af te spelen.

Hoe doet de PlayBook het ten opzichte van de Apple iPad en de reeds gelanceerde Samsung Galaxy Tab? Gizmodo maakte een vergelijking. Een blauw vakje geeft aan dat de betreffende tablet beter scoort:

playbook vergelijking

In Gizmodo’s originele tabel is ook de HP Slate opgenomen, een tablet met Windows 7 die nog niet op de markt is.
ipad playbook
Is de PlayBook een bedreiging voor de iPad? Op meerdere punten is de PlayBook inderdaad verder: ondersteuning van Flash, camera’s, een betere processor en meer werkgeheugen. De iPad scoort beter dankzij de App Store, de lange batterijduur en de prijs, ten opzichte van de concurrentie. Maar dat zijn nou juist details die over de PlayBook nog niet bekend zijn gemaakt en tegen de tijd dat de PlayBook in Nederland op de markt komt staat er ook alweer een nieuwe iPad op de rol. Multitasking levert in bovenstaande tabel pluspunten op voor de PlayBook, maar in november is het ook op de iPad mogelijk. Apple weet in ieder geval wat ze in maart/april 2011 moeten leveren om de Blackberry Playbook te verslaan.

In een interview met Reuters legt co-CEO Jim Balsillie uit waarom hij denkt dat de PlayBook een “game changer” is. Het bedrijf is al twee jaar bezig om met innovaties te komen, maar dat wil tot nu toe nog niet goed lukken. Balsillie:

We are bringing mobility to the Web, not asking the Web to reformat for mobility. I can’t think of anything more architecturally game-changing that we’ve done, other than the launch of the original BlackBerry.

Balsillie is een ander type man dan Steve Jobs: nuchterder en met minder marketingpraat, iemand die graag over technische specificaties praat en zijn presentaties doorspekt met technisch jargon.

In de VS komt de Blackberry PlayBook begin 2011 op de markt; de rest van de wereld volgt in het tweede kwartaal. Eerder waren er al geruchten dat er in november een Blackberry-tablet op de markt zou komen. De aankondiging van vannacht was ook al voorspeld, alleen bleek de naam BlackPad een codenaam.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 september 2010, 13:00
Categorie iDevices
Onderwerpen blackberry, ipad

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.