Vodafone stopt in Duitsland plotseling met iPhone-verkoop

In Duitsland is Vodafone opeens gestopt met de verkoop van de iPhone. De geruchten over de iPhone-verkoop via meerdere operators laaien daardoor weer op.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

vodafone-iphoneIn Duitsland verkoopt Vodafone de iPhone via partnerbedrijven, net als in Nederland. De provider maakt actief reclame voor de iPhone 3GS, maar verwijst klanten door naar webwinkels voor de verdere afhandeling (in Nederland zijn dat iVoordeel.nl en XLVoordeel). Vanaf morgen stopt Vodafone Duitsland er plotseling mee. Partnerbedrijven moeten voortaan tegen klanten zeggen dat Vodafone géén iPhones verkoopt. Hoewel het in Nederland erg rustig blijft, is er in Duitsland de laatste tijd veel te doen rond het exclusieve contract van T-Mobile en ‘verdachte’ activiteiten van Vodafone.

De boodschap die de partnerbedrijven aan klanten moeten communiceren luidt: Vodafone verkoopt geen iPhones. Het proces via onze partners is stopgezet en we werken momenteel aan een oplossing om uw wens te vervullen. Laat u alstublieft uw e-mailadres achter, dan nemen we de komende dagen contact op.”

Vodafone bleek de afgelopen dagen bezig met het verzamelen van contactgegevens van potentiële iPhone-klanten. Ze hebben hier een compleet nieuwe database voor ingericht. Daardoor ontstonden nieuwe speculaties dat T-Mobile het exclusieve contract voor de iPhone dit najaar verliest. Op 19 november 2007 was de iPhone voor het eerst in Duitsland verkrijgbaar, zodat er bijna een termijn van 3 jaar verstreken is. Omdat contracten meestal in hele jaren worden afgesloten, schept dat verwachtingen – maar echt overtuigend is het niet.

Nog maar een paar dagen geleden was er opeens een interne memo van The Phone House. Die kondigde aan dat de iPhone vanaf oktober/november bij O2 en Vodafone te koop is. Na een uiteenzetting over de lange leveringstermijn van populaire toestellen is te lezen:

In den nächsten Wochen (Oktober oder November) werden wir auch das iPhone 4 mit O2 und Vodafone einführen, sowohl bei VVL als auch mit Neuvertrag. Mehr dazu und der konkrete Zeitplan, sobald wir Infos vorliegen haben.

The Phone House verkocht de iPhone tot nu toe alleen met T-Mobile-abonnement. Navraag bij de winkelketen leverde een merkwaardige reactie op: woordvoerder Peter Tuchan zei dat het bedrijf opzettelijk foute informatie naar de 200 filialen had verspreid, om te controleren of er misschien iemand informatie naar de pers lekt.

En dan is er ook nog het gerucht dat er vanaf 11 oktober een aangepaste versie van de iPhone 4 op de markt komt. Dat zou ook de dag zijn waarop de iPhone via alle providers verkrijgbaar zal zijn. Verdacht is ook de nieuwe reclame van T-Mobile in Duitsland, waarin ze moeite doen om klanten te trekken. De zelfbewuste slogan “Das iPhone – Nur bei der Telekom” heeft plaatsgemaakt voor een slogan waarin ruimte is voor meer aanbieders. T-Mobile hamert op het feit dat ze al sinds 2007 de iPhone verkopen en daarom al veel ervaring hebben. Ook is T-Mobile volgens de reclameposter niet meer de enige aanbieder, maar “Deutschlands iPhone Anbieter Nr. 1”.

Wat betekent het nu voor Nederland? De verkoop via XLVoordeel en iVoordeel lijkt voorlopig door te gaan en er zijn in Nederland veel minder aanwijzingen dat er iets in de markt te gebeuren staat. Wij voorspelden eerder dat Vodafone de iPhone zou gaan verkopen (dat is gebeurd) en dat ze wellicht ook officieel aanbieder van de iPhone zullen worden (dat laatste is nog niet gebeurd). Voorzover wij weten zijn er nog geen handtekeningen gezet en kan het nog alle kanten op. Maar de kans is groot dat als in Duitsland het exclusieve contract met T-Mobile afgelopen is, dat Nederland meegaat.

Per 15 november 2010 is iVoordeel/XLVoordeel geen exclusieve Vodafone-aanbieder meer. iPhones zullen nu officieel via Vodafone zelf worden aangeboden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 november 2010, 23:50
Categorie Providers
Onderwerpen duitsland, t-mobile, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.