Betalen per seconde blijft mogelijk op de iPhone

Betalen per seconde dat je belt in plaats van per minuut blijft voorlopig mogelijk op de iPhone, via T-Mobile, Vodafone en KPN. Dat laat minister Verhagen weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Verhagen op de voorgrondBetalen per seconde voor de tijd dat je belt blijft voorlopig mogelijk. Dat heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie afgedwongen bij de telecomaanbieders. KPN en Vodafone wilden in november een gehele overstap maken naar betalen per minuut, maar dat is nu afgezworen. Ook moeten aanbieders (meer) inzicht geven in de voorwaarden voor de gebruiker, die nu vaak niet weet of zijn belkosten worden afgeschreven per seconde of minuut. In het geval van een minuut betaal je voor de gehele minuut waar je bezig bent. Zo wordt er voor twee minuten afgeschreven als je, bijvoorbeeld, 63 seconden belt.

“Afrekenen per minuut verdient wat mij betreft niet de schoonheidsprijs. Ik zou liever zien dat per seconde afgerekend wordt, omdat dat duidelijker is voor de consument en er geen technische belemmeringen zijn om per seconde af te rekenen. Ik was dan ook onaangenaam verrast door het besluit van KPN en Vodafone in het najaar van 2010 om voortaan uitsluitend af te rekenen per minuut. Met dit besluit werd de mogelijkheid voor consumenten om te kiezen voor een abonnement dat afrekent per seconde sterk beperkt. Ik ben blij dat de consument per seconde kan blijven afrekenen, en ik zal er scherp op toezien dat dit ook in de toekomst zo blijft.”

Dat stelt Verhagen in een brief op de website van de Rijksoverheid. De minister kan ingrijpen als de telefoonaanbieders hun abonnementen alsnog veranderen. De toezichthouder op de telecommarkt OPTA ‘zal optreden tegen aanbieders die consumenten niet duidelijk informeren over voorwaarden en tarieven van mobiele abonnementen.’ Een verbod op afrekenen per minuut is echter niet wenselijk in een vrije markt, stelt Verhagen.

In november vorig jaar kondigde Vodafone een iPhone-abonnement met betalen per seconde aan. Het KPN iPhone-abonnement geeft de beller eveneens de mogelijkheid te betalen per seconde, na de eerste minuut. Ook T-Mobile rekent af per gebelde seconde sinds de voorwaardenwijziging.

Zie ook: NOS Nieuws: Bellen per seconde blijft

Foto: European Peoples Party

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 april 2011, 14:58
Categorie Providers
Onderwerpen abonnementen, kpn, overheid, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.