Back To The Mac: nieuwe MacBook Air, Mac OS X Lion met Mac App Store en iLife ’11

Apple heeft

back to the macApple heeft vanavond tijdens het evenement ‘Back to the Mac’ meer details gegeven over Mac OS X 10.7 (Lion) en een aantal nieuwe producten aangekondigd. Zoals gebruikelijk leggen we hier op iPhoneclub de nadruk op onderwerpen die met iOS en de iPhone te maken hebben. Opvallende aankondigingen: Mac OS X Lion met een eigen App Store, multi-touch en homescreens voor apps, twee nieuwe uitvoeringen van de MacBook Air (waaronder een extra klein model van 11,6 inch) en een update voor het multimediapakket iLife ’11.

De presentatie begon met informatie over de nieuwe versie van iLife (meer informatie verderop). Interessanter voor ons als iPhone-gebruikers was de aankondiging van FaceTime voor de Mac, waar we een apart artikel over hebben geschreven.

Daarna volgde de aankondiging van Mac OS X Lion. Daarin zijn namelijk diverse elementen van iOS te vinden en daarbij bleek ook hoe de slogan ‘Back To The Mac’ is ontstaan. De iPhone heeft geleid tot allerlei vernieuwingen die tegenwoordig op de iPad te vinden zijn en nu zijn die ervaringen met de iPad weer terug te vinden in de nieuwe desktopsoftware Mac OS X Lion. Een kringloop dus, waarbij het ene apparaat weer leidt tot vernieuwingen in een ander apparaat.

iOS brengt inspiratie voor Mac OS X

inspiratie iosNa Tiger, Leopard en Snow Leopard moest er een nog grotere katachtige gevonden worden als bijnaam voor de nieuwe versie van Mac OS X. Voorafgaand aan het Back To The Mac-evenement had Apple al een afbeelding van een leeuw laten circuleren en dat is ook inderdaad de bijnaam geworden: Mac OS X Lion.

Eerder gaf Apple bij nieuwe versies van Mac OS X ontwikkelaars al een preview, maar deze keer heeft nog niemand buiten Apple het nieuwe besturingssysteem gezien. Zoals gezegd heeft Apple meerdere elementen van de iPad verwerkt in Mac OS X. In onderstaande foto worden ze samengevat:

ios mac

De Mac App Store is gemodelleerd naar die van de iPhone. Ontwikkelaars moeten hun applicaties aanmelden en vervolgens op goedkeuring wachten. Ze krijgen bij verkoop 70% van de omzet, net als bij de iPhone. De Mac App Store heeft als belangrijkste eigenschappen:

mac app store

Mac OS X Lion komt in de zomer van 2011 beschikbaar. De Mac App Store komt echter al binnen 90 dagen beschikbaar voor Mac OS X Snow Leopard. Vanaf november kunnen ontwikkelaars hun apps aanmelden.

MacBook Air 11 en 13 inch

macbookairTwee jaar hebben mensen moeten wachten op een nieuwe uitvoering van de MacBook Air. Er komen twee uitvoeringen in de winkel: het formaat van 13,3 inch dat we al kennen en een kleinere uitvoering van 11,6 inch. De kleinste uitvoering is iets groter dan de gangbare Windows-netbooks die je in de winkel kunt vinden: die hebben meestal een scherm van 10 inch. De nieuwe MacBook Air is vanaf vandaag verkrijgbaar voor de volgende prijzen:

macbook air hand

De kleinste uitvoering is voorzien van een 1,4GHz Intel Core 2 Duo processor terwijl de grotere een 1,86GHz-processor uit dezelfde familie heeft. De kleine laptops werken niet met een harddisk, maar zijn voorzien van Flash-geheugen waardoor de opstarttijd bijna nul is. Apple heeft er ook een SD-kaartlezer en een tweede USB-poort in verwerkt. Beide modellen hebben een FaceTime-camera, een volledig toetsenbord en een multitouch-trackpad.

De MacBook Air van 11 inch heeft een gewicht van 1,04 kg en een schermresolutie van 1366 x 768. Deze gaat 5 uur mee en heeft een standbytijd van 30 dagen. De accu gaat duizend oplaadcycli mee en kan daarna vervangen worden voor $129 (europrijs nog niet bekend). De grotere 13-inch uitvoering weegt 1,31 kg en een schermresolutie van 1440 x 900. De batterij gaat hier 7 uur mee en de standbytijd is eveneens 30 dagen.

macbook air twee

iLife ’11

Een groot deel van de anderhalf uur durende presentatie ging op aan softwaredemonstraties van de nieuwe onderdelen in iLife ’11. Dit is het multimediapakket van Apple, met onder andere vernieuwde versies van iPhoto (foto’s beheren), iMovie (video’s bewerken) en GarageBand (muziek maken en bewerken).

iPhoto krijgt de volgende functies:

 • Nieuwe fullscreen-modus, die er meer uit ziet als een applicatie voor de iPad.
 • Facebook-integratie, zoals een stream van recente activiteiten.
 • Nieuwe slideshows, met locatiefunctie.
 • Verbeterde fotoalbums en ansichtkaarten.
 • Makkelijke functies om foto’s te e-mailen.

ilife 11iMovie heeft als nieuwe functies:

 • Makkelijk trailers maken, met concertgeluid van Abbey Road Studios.
 • People finder, om automatisch te herkennen of er één of meerdere mensen in beeld zijn.
 • Grappige audio-effecten met stemvervorming.
 • Optie om audioniveau’s makkelijker aan te passen.
 • Video’s delen via Vimeo, Facebook, etc.

Garageband:

 • Groove Matching: automatisch aanpassen van het ritme van verschillende instrumenten.
 • FlexTime: audiotracks uitrekken of laten inkrimpen door met de muis te verschuiven.
 • Meer effecten.
 • Nieuwe piano- en gitaarlessen (Blues Guitar, Classical Piano, etc) die fullscreen worden afgespeeld.
 • Nieuwe ‘How did I play?’-functie, waarbij je meteen feedback krijgt hoe goed je pianospeelt.

iLife ’11 is vanaf vandaag in de online Apple Store verkrijgbaar voor €49.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 oktober 2010, 21:20
Categorie Apple
Onderwerpen aankondiging, apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.