carplay-groot

Auto starten met de iPhone: NXP praat met autofabrikanten

Fabrikant NXP wil autofabrikanten interesseren in NFC-toepassingen in de auto, zodat je met de iPhone de automotor kunt starten.

carplayNXP hoopt dat de NFC-chip in de iPhone 6 (Plus) ook de deur opent voor andere toepassingen, met name in de auto. Je zou de NFC-chip in de nieuwste iPhones bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor het starten van de automotor. Bij Tesla is daar al over nagedacht, maar andere fabrikanten hebben nog wel een duwtje in de rug nodig. De Nederlandse fabrikant NXP is daarom bij autofabrikanten aan het lobbyen om te zorgen dat ze NFC gaan inbouwen. NFC zou op termijn autosleutels kunnen vervangen.

Chipmaker NXP geeft niet officieel toe dat de NFC-chips in de nieuwe iPhones door het bedrijf zijn gemaakt. Maar de chips die zijn aangetroffen in de toestellen, wijzen er wel op dat NXP de fabrikant is. De M7- en M8-bewegingsprocessoren in de nieuwste iOS-apparaten worden trouwens ook door NXP gefabriceerd.

Nu Apple de weg heeft geëffend voor NFC en in de toekomst nog meer toepassingen verwacht waarvoor ze partners zoeken, is dit hét moment om alvast bij de automakers te gaan lobbyen.

De Apple Watch, die begin volgend jaar op de markt komt, heeft ook een ingebouwde NFC-chip en zou op termijn de functie van je autosleutel kunnen overnemen. Apple heeft interesse om verder te kijken dan mobiele betalingen en denkt bijvoorbeeld aan afrekenen in het openbaar vervoer en toegangscontrole in gebouwen. Je hoeft daarvoor alleen je iPhone of Apple Watch tegen een terminal te houden.

In de auto zou je NFC kunnen gebruiken om je infotainmentsysteem te gebruiken, door ertegen te tappen. Diefstal van dure infotainmentsystemen is dan niet meer aantrekkelijk, als de automakers kiezen voor een Zoek mijn iPhone-achtige anti-diefstalbeveiliging.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2014, 17:01
Categorieën Achtergrond, Diensten
Onderwerpen auto, nfc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.