Apple’s ‘rubber band’-patent voorlopig ongeldig verklaard

Het Amerikaanse patentbureau heeft een rubber band-patent ('381) verworpen. Het kan ertoe leiden dat het jurybesluit in de zaak tussen Apple en Samsung wordt teruggedraaid.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ipad scrollingHet Amerikaanse patentbureau USPTO heeft een patent van Apple ongeldig verklaard. Het gaat om 20 claims rondom het rubber band-patent, waarvan er eentje werd gebruikt in de zaak in Californië, waarbij Samsung een boete van $1 miljard om z’n oren kreeg. Het gaat om een niet-finale beslissing die nog niet bindend is. Rechter Lucy Koh zou met deze uitspraak de beslissing van de jury aan de kant kunnen zetten, voor wat betreft patent ‘381. Het ‘rubber band’-patent heeft te maken met het stuitereffect dat ontstaat als je aan het einde van een scherm probeert verder te bladeren. Het is een belangrijk onderwerp voor Apple. Steve Jobs zou Samsung expliciet hebben gevraagd om het ‘rubber band’-effect niet te kopiëren. Tijdens de presentatie van de eerste iPhone in januari 2007 werd het ‘rubber band’-effect ook nadrukkelijk gedemonstreerd. Later bleek dat Samsung toch hetzelfde effect had toeepast.

Scott Forstall was tijdens de Amerikaanse patentzaak één van de getuigen en herinnert zich:

Rubber banding is one of the sort of key things for the fluidity of the iPhone and – and all of iOS, and so I know it was one of the ones that Steve really cared about.

Ook zei Forstall:

I don’t remember specifics. I think it was just one of the things that Steve said, here’s something we invented. Don’t – don’t copy it. Don’t steal it.

Tijdens een interview met AllThingD in 2010 vertelde Jobs dat juist deze ‘rubber band’-functie een ommekeer voor Apple betekende. Het zorgde ervoor dat Apple de inmiddels ontwikkelde iPad voorlopig in de ijskast zette en besloot om eerst de iPhone op de markt te brengen.

Het Amerikaanse patentbureau acht het niet bewezen dat het ‘rubber band’-effect door Apple is uitgevonden. Apple zal dit nu moeten bewijzen. Samsung vindt dat het jurybesluit in de Amerikaanse patentzaak tegen Apple ongeldig moet worden verklaard. Het patent rond ‘rubber banding’ was één van een reeks patenten waarop Samsung inbreuk zou hebben gepleegd, zo vond de jury.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2012, 15:51
Categorie Apple
Onderwerpen apple, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.