Final Cut Pro X

Apple’s Final Cut Pro X werkt nu met externe workflows

Apple's Final Cut Pro X heeft een grote update gekregen. Het is nu mogelijk om worflow-extensies te gebruiken van externe partijen. Om het te demonstreren heeft Apple met drie partijen samengewerkt.

Final Cut Pro X vernieuwd

Final Cut Pro X heeft ook wat aanpassingen in het design gekregen, maar de echte vernieuwing is dat je nu overflow-extensies kunt gebruiken. Die zijn gemaakt door apps en diensten van derden, zodat er rechtstreeks interactie met Apple’s videopakket mogelijk is. Aan de hand van drie voorbeelden krijg je alvast een voorproefje van wat er allemaal mogelijk is: Shutterstock, Frame.io en CatDV.


Shutterstock: Heb je nog wat extra beeldmateriaal nodig dat je vergeten bent om te schieten? Dan kun je met de Shutterstock-extensie nog wat foto’s, video’s en muziek in je project slepen voor tijdelijk gebruik. Deze content is aanvankelijk wel voorzien van een watermerk, maar je kunt dit later vervangen voor materiaal mét licentie en zonder watermerk.

Final Cut Pro Mac

Frame.io: Hiermee kun je de voortgang van je bewerkingen delen met anderen. Zo kunnen meerdere mensen meekijken met het project en commentaar geven. Dat kan per frame, waarbij ze annotaties kunnen geven. Ook kunnen ze ideeën noteren bij de delen die ze aangepast willen hebben. Dit is op tijd gesynchroniseerd, zodat je precies weet om welk moment het gaat. Frame.io had deze functie al in de eigen app en deze workflow-extensie maakt het toegankelijker.

CatDV: Gebruikt je team CatDV voor het taggen, dan kun je deze nieuwe extensie meteen koppelen met je catalogus aan content. Je kunt getagde content snel terugvinden en in een project slepen.

Nog meer vernieuwingen in Final Cut Pro

Final Cut Pro had al langer plug-ins, maar met deze nieuwe workflow-extensies werkt het nog nauwer samen met allerlei apps. Je haalt de extensies uit de Mac App Store. Iedereen kan zo’n extensie bouwen met een nieuwe SDK die beschikbaar is gesteld. Momenteel moet je daarvoor nog wel contact opnemen met Apple.

Final Cut Pro comic

Apple heeft nog meer verbeteringen in de app gestopt, zoals een effect om de hoeveelheid ruis in een video te verminderen. Er zit ook een tool in om meerdere clips tegelijk te exporteren. en er is een leuke Tiny Planet-functie die je 360º video omzet naar een bol.

Final Cut Pro Tiny Planet

Met de nieuwe Comparison Viewer kun je clips naast elkaar bekijken om te vergelijken, zodat je bijvoorbeeld de kleurcorrectie en -grading makkelijker kunt regelen. Verder heeft Apple updates uitgebracht voor Motion en Compressor, twee losse apps. Voor bestaande gebruikers zijn de updates gratis, voor anderen niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.