Apple wil toch nog verbod op Samsung Galaxy Tab in Nederland

Apple wil alsnog een verbod op de Samsung Galaxy Tab in Nederland. Een verkoopverbod op basis van het modelrecht werd eerder afgewezen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

samsung-galaxy-tabApple en Samsung staan vandaag na een periode van enkele weken weer tegenover elkaar in de rechtbank in Den Haag. De zitting is een gevolg van het hoger beroep dat Apple heeft aangespannen, nadat de rechter eind augustus bepaalde dat er voor de Samsung Galaxy Tab geen verkoopverbod gaat gelden op basis van het modelrecht. In oktober speelde nog een kort geding, waarin Samsung probeerde om een verkoopverbod van de iPhone voor elkaar te krijgen. Maar ook dat lukte niet.

Apple stelde vandaag, dat ze nog steeds van mening zijn dat Samsung de Galaxy Tab zó heeft ontworpen, dat het apparaat op een iPad lijkt. Bovendien beschuldigt Apple Samsung van verzinsels. Door eigenschappen van verschillende apparaten met elkaar te combineren, probeert het bedrijf onder het modelrecht uit te komen, meent Apple. Zo zou Samsung hebben beweerd dat de Galaxy Tab geen rechte hoeken heeft, omdat klanten er kleerscheuren door zouden krijgen. Volgens de advocaat van Apple is die bewering uit de lucht gegrepen en verzonnen.

Ook de plaatsing van camera’s en microfoons blijkt bij beide apparaten hetzelfde te zijn. Volgens Samsung gaat het om noodzakelijke ontwerp keuzes, maar Apple meent dat de positionering niet van te voren vaststaan. Verder stelde de advocaat dat Apple bij het scherm juist heeft gekozen voor een niet-functionele oplossing. Bij Apple gaat design vóór functionaliteit. De iPad heeft daarom geen rand toegevoegd, waardoor het scherm op dezelfde diepte ligt als de eventuele rand. Daardoor is het scherm kwetsbaarder voor krassen als je de tablet op z’n kop neerlegt. Het apparaat is daardoor kwetsbaarder; toch besloot Samsung het te kopiëren, aldus Apple. De nadruk op design is volgens Apple de reden waarom mensen ‘s nachts al in de rij bij de Apple Store gaan staan, omdat de producten zo mooi zijn.

Samsung wilde aan de hand van 113 modellen en specifieke elementen laten zien, dat het uniek van de iPad niet zo uniek is als Apple wil doen geloven. Afgeronde hoeken en randloze schermen komen ook in andere apparaten voor. De advocaat van Apple spreekt echter over “mozaïeken”, wat in het modelrecht niet is toegestaan. Het gaat om een algemene indruk, vindt Apple. Apple wil alsnog een verkoopverbod op de Galaxy Tab. Het verweer van Samsung volgt vanmiddag. De uitspraak van de rechter wordt later verwacht.

Het hoofd van de mobiele afdeling van Samsung in Australië gaf gisteren aan dat hij blij is met de publiciteit rond de juridische strijd tussen Apple en Samsung. Vorige week kwam na maanden strijd een eind aan de rechtszaak tussen Apple en Samsung in Australië. De Galaxy Tab 10.1 mag er gewoon verkocht worden. Ook in deze rechtszaak stelde Apple, dat de Galaxy Tab een slaafse kopie is van de iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 december 2011, 16:25
Categorie Apple
Onderwerpen apple, samsung, samsung galaxy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.