Samsung wil verbod van iPhone en iPad in Nederland

Samsung heeft een import-, handels- en verkoopverbod van de iPhone en iPad geëist in Nederland. Ze hebben daarvoor 4 patenten aangevoerd, die fundamentele 3G-functionaliteit beschrijven. Apple betaalt er geen licentiekosten voor.

iphone-ipadIn de strijd tussen Apple en Samsung leek Apple aan de winnende hand. Maar de zaak kan opeens omslaan nu Samsung nieuwe plannen heeft om Apple aan te pakken. Samsung is gestart met vier rechtszaken tegen Apple in Nederland. Het gaat om kort gedingzaken, waarvan de eerste zitting aanstaande maandag zal plaatsvinden. Inzet van de juridische strijd zijn 3G-patenten die Samsung in handen heeft en waar Apple geen licentiekosten voor betaalt. Samsung eist daarom een import-, handels- én verkoopverbod voor iPhones en iPads die gebruik maken van 3G-technologie. Ook iPhones en iPads die al in de winkel liggen moeten wat Samsung betreft uit de winkels worden gehaald.


Het verbod dat Samsung eist geldt niet alleen voor Apple Inc. zelf, maar ook voor vijf Apple-onderdelen die de distributie en verkoop van iOS-apparatuur verzorgen. Een voorbeeld van zo’n onderdeel is te vinden bij Media Markt, waar Apple eigen shops exploiteert. De inbreuk geldt volgens de dagvaardingen voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en iPad 2. Voor iedere overtreding wil Samsung dat er 1 miljoen euro boete in rekening wordt gebracht.

Samsung lijkt een sterke positie in de zaak te hebben: ze zijn eigenaar van vier patenten rond 3G-technologie. Toen Apple in 2007 in de telefoniemarkt stapte, was het bedrijf gespecialiseerd in computers en muziekspelers. Patenten op het gebied van telefonie had Apple nog nauwelijks in bezit en volgens Samsung’s advocaat Bas Berghuis zit daar het zwakke punt van Apple:

Ze hebben het heel goed gedaan, maar ze hebben aan niemand licenties gevraagd voor de patenten, die aan de basis liggen van de 3G en UMTS standaard. Samsung heeft meer dan honderd van dergelijke patenten, en een vergoeding hiervoor is redelijk. Die wordt dan ook door iedereen betaald, behalve door Apple.

Samsung-Galaxy-ACEDe patenten die Apple tijdens eerdere rechtszaken inbracht, hadden betrekking op het design en het uiterlijk van de producten. Die zou Samsung klakkeloos hebben gekopieerd, zoals bij de Samsung Galaxy Ace (zie foto hiernaast). Samsung’s advocaat denkt dat de patenten van Samsung veel meer de essentie van een smartphone raken.

In de vier kort gedingzaken zullen de vier betrokken patenten aan de orde komen. Het gaat om de volgende Europese patenten (EP’s):

  • EP 1114528: “de inrichting voor het aansturen van een demultiplexer en een multiplexer voor het overeenstemmen van gegevenssnelheden (‘rate matching’) in een mobiel communicatiesysteem, zodat de data conform de 3G standaard draadloos kunnen worden verzonden tussen een mobiel station, zoals een mobiel of tablet, en een basisstation.”
  • EP 1478136: een speciale methode voor het aansturen van de snelheid van de uplink van mobiel naar een basisstation, door die met grote stappen op te voeren of te verlagen, waardoor de doorloop verbetert.
  • EP 1097516: ‘turbocodeerorgaan’ voor het datasignaal van een 3G-apparaat.
  • EP 1188269: TFCI (Transport Format Combination Indicator), een veld dat de ontvanger informeert omtrent de gegevenssnelheid van de data die wordt verzonden door een mobiel of tablet.

De patenten waar Samsung mee zwaait zijn fundamentele patenten, die aan de basis staan van 3G- en UMTS-standaarden zoals die eind jaren 90 zijn vastgelegd door standaardisatieorganisaties zoals ETSI. Maar juist omdat het fundamentele patenten zijn, mag Samsung niet weigeren om een licentie aan Apple te geven. In dat geval zou Apple er ook voor moeten betalen. De prijs en de voorwaarden moeten daarbij redelijk zijn, zodat er geen monopolie in de hand wordt gewerkt. Dit wordt geregeld in de zogenaamde FRAND-voorwaarden. De advocaten van Apple hebben een extra zitting aangevraagd om de redelijkheid van de voorwaarden te bespreken. Dit gebeurt voordat de mogelijke inbreuk van patenten op technisch en juridisch vlak wordt besproken.

Via: Webwereld

Reacties: 111 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.