Apple werkt aan wereldwijde iCloud-muziekrechten

Apple onderhandelt over wereldwijde muziekrechten voor iCloud, die het bedrijf voor het iPhone-event op 4 oktober binnen hoopt te hebben.

icloud muziekApple onderhandelt over muziekrechten voor de wereldwijde uitrol van zijn nieuwe iCloud-dienst. Dat meldt CNET op basis van bronnen die bekend zijn met de gesprekken tussen Apple, platenmaatschappijen en uitgevers. Volgens de website gaat het om soortgelijke rechten als de rechten die Apple al voor de Amerikaanse markt heeft verkregen. Het streven zou zijn om de overeenkomsten rond te hebben voor het iPhone-event op 4 oktober.

Apple’s nieuwe iCloud-muziekdienst bestaat uit twee componenten: iTunes in de Cloud, waarmee de gebruiker alleen toegang heeft tot muziek die in de iTunes Store is gekocht en iTunes Match waarmee elders gedownloade/gekochte muziek omgeruild kan worden voor iTunes-muzieknummers. Eind augustus is Apple begonnen met een betatest van iTunes Match voor ontwikkelaars in de Verenigde Staten.

De dienst analyseert nummers in je iTunes-bibliotheek en vergelijkt deze met de ruim 18 miljoen nummers in de iTunes Store om deze vervolgens om te zetten naar audiokwaliteit van 256 kbps, zelfs als het origineel van mindere kwaliteit is. Apple maakt hiervoor gebruik van de Gracenote-database, zo bleek eerder al. Nummers die niet worden herkend, kun je vervolgens naar iCloud uploaden. iTunes Match kost 25 dollar per jaar.

Enkele landen die genoemd worden zijn Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nederland wordt niet genoemd, maar dat hoeft niet te betekenen dat de uitrol beperkt zal zijn tot die landen. Eerdere berichten stelden nog dat de uitrol in het Verenigd Koninkrijk tot volgend jaar zou worden uitgesteld. De onderhandelingen zouden inmiddels in de laatste fase zijn aanbeland, maar er is vooralsnog niets ondertekend.

De officiële lancering van iCloud komt in ieder geval steeds dichterbij. Apple verwelkomde gisteren gebruikers per ongeluk met een te vroeg verstuurde e-mail. Het bedrijf adviseert daarin gebruikers om voor het instellen gebruik te maken van instructies, maar de link naar de instructiepagina is op dit moment nog niet actief. De e-mail legt verder onder meer uit hoe iCloud ervoor zorgt aangekochte iTunes-muzieknummers en gemaakte foto’s automatisch op al je iOS-apparaten verschijnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2011, 10:05
Categorieën Diensten, iOS, Mac & macOS
Onderwerpen itunes match, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.