Apple werkt aan Waze-achtige navigatie met routebeoordeling

Apple werkt aan een Waze-achtig systeem waarbij gebruikers ongevallen en opstoppingen doorgeven aan een centraal systeem. De navigatie houdt rekening met populaire routes.

apple navigatie patentVia het Amerikaanse patentbureau USPTO is een patentaanvraag van Apple naar buiten gekomen, die een Waze-achtig navigatiesysteem beschrijft. De navigatie wordt aangepast op basis van ongevallen die gebruikers rapporteren en waarderingen van gebruikers. Gebruikersinput bepaalt dus wat de beste route is. De toepassing is bedoeld voor het plannen van routes met de auto. Apple’s ‘User-specified route rating and alerts’-patent met nummer 20130173155 werd op 28 december 2011 al ingediend. Na afloop van een gereden route geef je als gebruiker een sterrenwaardering (rating) aan. Dit is van invloed op toekomstige geplande routes van andere gebruikers.

De navigatie-app Waze, die sinds kort in handen is van Google, maakt ook gebruik van crowdsourcing, gegevens die worden aangeleverd door gebruikers. Het systeem maakt gebruik van mobiele apparaten met gps-ontvanger, bijvoorbeeld een iPhone of iPad. Je kunt ratings opslaan voor routes en specifieke locaties, die andere gebruikers ook te zien krijgen als ze dat willen. Bij het plannen van een route krijg je drie routes te zien tussen start- en eindpunt waarbij je een ideale route te zien krijgt op basis van je persoonlijke voorkeuren. Iemand die graag routes met fraaie panorama’s rijdt, krijgt vaker een mooie route voorgeschoteld, terwijl driftkikkers de snelste route te zien krijgen. Je kunt bij het invoeren van de bestemming ook meteen invoeren dat je een ‘Scenic Route’, ‘Light Traffic’, ‘No Construction’ of een ‘Smooth Road’ wilt. Op basis van gebruikersbeoordelingen kun je kijken welke route het best bevalt.

apple maps navigatie

Tijdens het rijden kun je een alertknop indrukken als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd. Je kunt ook informatie toevoegen, bijvoorbeeld hoe lang het oponthoud duurt, wat er aan de hand is en of je het gebied moet vermijden. Meerdere alerts op een bepaalde locatie zorgen ervoor dat het centrale navigatiesysteem waarschuwingen uitstuurt naar gebruikers die in de buurt zijn. Ook dit kun je instellen, bijvoorbeeld alleen waarschuwingen als je binnen een straal van 5 mijl van een ongeval bent. Waze beschikt al over een dergelijke alertsysteem voor ongevallen. Daarbij wordt ook de gemiddelde snelheid doorgegeven, zodat het mogelijk is om files op te sporen.

Apple zou de navigatiefuncties kunnen gebruiken in de Apple Kaarten-app, waarmee je al routes kunt plannen. Het grote aantal iOS-apparaten dat in gebruik is maakt het mogelijk om veel data te verzamelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juli 2013, 11:50
Categorie Apple
Onderwerpen apple, Navigatie, waze

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.