Apple werkt aan Reading List-functie, concurrentie voor ReadItLater en Instapaper

Apple is bezig met een nieuwe functie Reading List, waarmee je webpagina's en URL's kunt opslaan voor later gebruik. Het lijkt op Instapaper en ReadItLater, maar ook op Readability.

reading listApple werkt in Mac OS X Lion aan een nieuwe functie, met de naam Reading List. Apple beschrijft het als een manier om webpagina’s en links te verzamelen die je later wilt lezen. Je kunt een webpagina vanuit de browser aan je Reading List toevoegen, maar er is ook een sneltoets voorhanden: met een Shift-klik voeg je een webpagina toe aan een lijst. Als icoontje heeft Apple voor een leesbril gekozen. De functie is nog niet actief en verborgen in de meest recente Mac OS X-builds. In de documentatie wordt ook nog niets genoemd. Maar Reading List doet natuurlijk wel denken aan apps als Instapaper en Read It Later waarbij je webpagina’s kunt opslaan voor latere consumptie.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat je ook bewaarde links tussen apparaten kunt synchroniseren, zoals bij Instapaper en ReadItLater wel kan. De maker van Instapaper (Marco Arment) is echter niet ongerust. Hij zegt dat de dienst meer lijkt op Readability, waarbij websites worden ‘kaalgeplukt’ waardoor je tijdens het lezen minder wordt afgeleid. Arment heeft de nieuwe functie nog niet zelf geprobeerd, maar verwacht niet dat zijn werk is gekopieerd door Apple. Hij ziet ook niet meteen belangenconflicten. Zelfs wanneer Apple de mogelijkheid toevoegt om te synchroniseren zal dat geen probleem zijn, denkt Arment. Applicaties zoals Mail en Safari bevatten ook al mogelijkheden om RSS-feeds te lezen, maar dat wordt nauwelijks gebruikt.

Apple beschrijft de dienst zelf als volgt:
reading-list-icon

Reading List lets you collect webpages and links for you to read later. To add the current page to your Reading List, click Add Page. You can also Shift-click a link to quickly add it to the list. To hide and show Reading List, click the Reading List icon (eyeglasses) in the bookmarks bar.

Overigens gebruikt ReadItLater de term ‘Reading List’ al:

reading list

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2011, 11:09
Categorie Apple
Onderwerpen apple, instapaper

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.