‘Apple TV populairste media-ontvanger, maar verbleekt naast spelcomputers’

De Apple TV is de verreweg de populairste media-ontvanger in zijn soort, met 71 procent van de markt in handen.

Apple TVGisteren lazen we nog dat Apple inmiddels meer dan 13 miljoen Apple TV’s heeft verkocht. Een indrukwekkend aantal, maar is dat veel? Fortune’s Philip Elmer-DeWitt heeft de cijfers naast een aantal andere statistieken gezet, om meer duidelijkheid te scheppen. Hieruit blijkt dat Apple 71 procent van de media-ontvangermarkt in handen heeft, als je spelcomputers zoals de Xbox 360 en Playstation 3 niet meetelt. Doe je dat laatste wel, dan ligt het percentage veel lager. Eind vorig jaar bleek de Playstation 3 in totaal 70 miljoen keer over de toonbank te zijn gegaan, terwijl teller bij Xbox 360-verkopen op 77 miljoen stond toen in april 2013 nieuwe cijfers naar buiten kwamen.


Volgens Fortune gaat 27 procent van de spelcomputerloze markt gaat naar de Roku met 5 miljoen verkochte apparaten, terwijl de kennelijk veel minder populaire Boxee Box 200.000 exemplaren heeft verkocht en dus maar 1 procent van de markt weet te veroveren.

Apple TV sales Fortune

De Xbox 360 en Playstation zijn in eerste instantie spelcomputers, wat voor Fortune de reden was om de cijfers niet mee te rekenen in bovenstaande grafiek. Toch hebben beide apparaten vergelijkbare functies die het mogelijk maken om films en series op je tv te kijken. Op de Xbox 360 is het hier in Nederland ook mogelijk om bijvoorbeeld Pathé Thuis te gebruiken. Hierdoor staan de spelcomputers met één voet toch in dezelfde markt.

Hoewel de cijfers een interessante kijk bieden op de positie van de Apple TV, is enige scepsis wel op zijn plaats. Niet alleen wordt de Apple TV met slechts een paar concurrenten vergeleken: de Apple TV is ook nog eens de enige met recente verkoopcijfers. Daarnaast is de Roku op het moment alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar en werd de verkoop van de Boxee Box afgelopen jaar gestaakt – al is hij in veel Nederlandse webshops nog te vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2013, 14:42
Categorie iDevices
Onderwerp apple tv

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken.

Apple TV
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.