Tim Cook Apple Store

Apple TV is miljardenbusiness, iMessage maakt grote groei door

Apple heeft in 2013 voor 1 miljard dollar aan Apple TV's verkocht. Ook werden er 40 miljard iMessage-berichten per dag verstuurd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook Apple StoreApple heeft vanavond tijdens een bijeenkomst voor aandeelhouders opvallende cijfers naar buiten gebracht. Het voormalige hobbyproject Apple TV is in 2013 behoorlijk goed verkocht. Apple CEO Tim Cook vertelde de aandeelhouders dat de Apple TV in 2013 voor 1 miljard dollar aan omzet heeft opgeleverd. De Apple TV is daarmee uitgegroeid tot een miljardenbusiness. “Het is iets moeilijker geworden om het heden ten dage een hobby te noemen”, gaf Cook toe. De laatste keer dat Apple cijfers vrijgaf was in voorjaar 2013. Toen werd gezegd dat er 13 miljoen Apple TV’s waren verkocht.

De bijeenkomst voor investeerders vindt vanavond plaats op de Apple-campus in Cupertino. Er kunnen nog meer interessante cijfers naar buiten komen, als Apple-topmensen het woord nemen en antwoord geven op vragen van grote investeerders. Zo vertelde Apple dat er tegenwoordig miljarden berichten (“several billions”) per dag worden uitgewisseld via iMessage die opgeteld goed zijn voor zo’n 40 miljard notificaties. Ook vinden er tussen de 15 en 20 miljoen FaceTime-videogesprekken plaats.

Apple TV spotlightOm nog even terug te komen op de Apple TV: Apple verkocht in 2013 ongeveer 10 miljoen stuks en dat was een verdubbeling ten opzichte van 2012, toen er 5 miljoen werden verkocht. Met een gemiddelde verkoopprijs van $100 kom je dan op 1 miljard dollar uit. In Nederland is de Apple TV met een verkoopprijs van €111 zelfs nog iets duurder.

Apple heeft bovendien een enorme potentiële groeimarkt voorhanden, want slechts 5% van de iPhone- en iPad-kopers hebben vorig jaar een Apple TV gekocht. Daar valt dus nog veel te winnen, zeker als Apple de kleine settopbox uitbreidt met apps en games. Verder verzekerde Cook de aandeelhouders dat Apple z’n innovatieve DNA niet kwijt is. Onderstaande grafiek laat zien waar je de 1 miljard dollar in de totale omzet kunt terugvinden: het maakt deel uit van het kleine grijze blokje bij de pijl.

Tijdens de aandeelhoudersbijeenkomst werd ook een stemming georganiseerd. De Apple-aandeelhouders hebben daarbij alle voorstellen van andere aandeelhouders afgewezen. Tegelijk werden alle voorstellen van het Apple-management aangenomen. Eén van de voorstellen die sneuvelde was afkomstig van superinvesteerde Carl Icahn. Die had erop aangedrongen om een flink pak aandelen terug te kopen. Ook komt er geen comité die zich gaat buigen over mensenrechten. Apple had de aandeelhouders vorig jaar al aangeraden tegen te stemmen, als deze voorstellen aan bod zouden komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 maart 2014, 12:47
Categorie Apple
Onderwerpen apple tv, imessage

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.