Apple-televisie met iOS, Siri en FaceTime is enorme kans voor Apple

Apple gaat een HD-televisie met iOS, Siri en andere slimme functies ontwikkelen, zo zeggen twee analisten. Ze hebben aanwijzingen voor prototypes gevonden in Azië.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple televisieAfgelopen weekend kon je uit fragmenten van de Steve Jobs-biografie al afleiden dat Jobs opeens begreep hoe hij een HDTV zou moeten maken. Eentje die gemakkelijk te bedienen is en alle frustraties van huidige televisies opheft. Inmiddels circuleren al geruchten dat Apple daadwerkelijk bezig is met prototypes voor een dergelijk tv-systeem. De lancering ervan staat vermoedelijk gepland voor eind 2012. De bekende analist Gene Munster van Piper Jaffray zou dit in september al gehoord hebben van Aziatische componentmakers. Hij durfde er echter vandaag pas over te schrijven in een notitie aan investeerders.


Het gaat om een HD-televisie met internettoegang, waar al sinds februari 2009 geruchten over gaan. Je kunt er iTunes-content mee afspelen en krijgt toegang tot de App Store. Een dergelijke HDTV komt langzaam op gang: in 2013 zal het 3 procent bijdragen aan de totale omzet van het bedrijf. Maar als je nagaat dat er in 2012 106 miljoen internet-televisies verkocht zullen worden, gaat het om een enorme markt. Apple kan dat jaar al 1,4 miljoen stuks verkopen.

Zeker als Apple ook nog iCloud en Siri-stembediening toevoegt, ziet Munster het helemaal zitten. Vanuit iCloud krijg je toegang tot je tv-series, foto’s en films. Siri zorgt ervoor dat je het apparaat kunt bedienen, gewoon door de naam van een acteur of serie te noemen. Het sluit aan op Jobs’ opmerkingen dat een dergelijke televisie de “eenvoudigste gebruikersinterface zal hebben, die je je kunt voorstellen”. Volgens Munster is Apple bezig om te investeren in productiefaciliteiten voor LCD-schermen met een omvang tot 50 inch. Als Apple ook FaceTime-videochatten en toegang tot de App Store inbouwt, hebben ze een sterke positie in de markt. Die markt heeft een omvang van 100 miljard dollar.

Analist Brian White van Ticonderoga Securities is ook zeker dat Apple bezig is met een HDTV. Prototypes circuleren al in de fabrieken in China, maar bevinden zich in een vroeg teststadium. Apple verkoopt al de 99 dollar kostende Apple TV, dat meer als een set-top box kan worden gezien. Maar er valt weinig geld met zo’n goedkoop apparaatje te verdienen. Volgens White zou de Apple TV eigenlijk dit jaar nog een update krijgen, maar dit is uitgesteld vanwege het Apple-televisiesysteem. Bij de HDTV van Apple liggen de winstmogelijkheden veel gunstiger. Apple kan een premium prijs vragen, in vergelijking met de concurrentie. Een dergelijke Smart TV kan twee- tot driemaal zo duur zijn als een normale LCD TV. Klanten zullen zich niet druk maken over het prijskaartje, omdat ze er een mooi design, uitgebreid digitaal ecosysteem en kwaliteit voor terugkrijgen.

Apple kan ook het iAd-advertentieplatform op de Apple HDTV gebruiken. Ontwikkelaars die nu actief zijn in de App Store kunnen extra geld verdienen met spelletjes die op de televisie gespeeld kunnen worden. Ook Game Center sluit erop aan, plus een App Store die qua content beter is afgestemd op de televisie. Opmerkelijk is dat Apple’s grootste concurrent Google tot op heden totaal niet succesvol is met de Google TV.


Directe link naar de poll

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 januari 2012, 15:51
Categorie iDevices
Onderwerpen apple, televisie
57 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.