Apple-patenten: van slim parkeren tot zonnecellen en energiebeheer

Er kwamen de afgelopen week een hoop patent-aanvragen en -publicaties langs. We zetten ze hier op een rijtje: zonnecellen, energiebeheer, slimme parkeerhulp en meer.

gesturesDe tablet-geruchten zijn zo talrijk dat we af en toe een round-up plaatsen van ontdekkingen en brokjes bewijsmateriaal die gaandeweg verschijnen. Voor patent-aanvragen, -publicaties en toewijzingen zouden we dat eigenlijk ook moeten doen: er komen af en toe wat ideetjes bovendrijven die niet meteen een revolutie teweeg brengen en misschien nooit gerealiseerd zullen worden. De afgelopen dagen circuleerde nieuws over een patent, waarbij Apple iPods en iPhones wil voorzien van zonnecellen. Groot nieuws? Nou, niet echt. Wie wat meer historisch (Apple-)besef heeft, weet dat Apple in mei 2008 ook al zoiets voorstelde in een patent.

Destijds ging het om integratie van zonnecellen in het scherm zelf; deze keer moeten de zonnecellen onzichtbaar worden weggewerkt in de behuizing. Op je rug liggend op het strand zou je dan de meeste zonnestralen opvangen. Eigenlijk niets nieuws dus, al gaat het wel om een aparte patentaanvraag.

Een andere Apple-patent is iets origineler: Parking and Location Management Processes and Alerts. Hierbij gaat het om informatie waar de dichtstbijzijnde taxi is, waar parkeergarages te vinden zijn en hoeveel ze kosten. Ook vertelt het systeem of het toegestaan is om je auto op een bepaalde plek op straat te parkeren. De iPhone kan hier een mooie rol in spelen: er zit al GPS in en je hebt ‘m altijd bij de hand. Of zou Apple van plan zijn om meer geïntegreerde functies voor auto’s te ontwikkelen?

apple parkeren

Het systeem kan ook rekening houden met voorkeuren: het geeft advies op basis van de afstand die je wilt lopen en de mate waarin je wilt blootstaan aan weersomstandigheden. Meer info is te vinden bij het US Patent Office.

Weer een ander patent, dat eveneens afgelopen week boven water kwam, is dat Apple kinematische invoer onderzoekt. De Magic Mouse kan vingerbewegingen herkennen en Apple zou van plan zijn om dezelfde aanraakgevoeligheid ook in de behuizing van de iPhone toe te passen, schreven we al eerder. Het patent waar het nu om gaat, beschrijft hoe je kantelende, schuivende, borstelende en scheppende bewegingen kunt herkennen. Ook zou je met verschillende kracht de muis omlaag kunnen drukken, hetgeen resulteert in verschillende acties. Bij de iPhone is zoiets ook wel denkbaar: de iPhone herkent nu wel dat je kantelende bewegingen maakt, maar geen borstel- of schepbewegingen. Bij het “receiving device” waarover in de patentaanvraag wordt gesproken, wordt echter eerder gedacht aan een tablet, dan aan een iPhone. Ook hier meer info bij het US Patent Office.

Verder is Apple bezig met energiezuinige apparaten. Het patent beschrijft dat mensen vaak apparaten opladen via de usb-poort van een ander apparaat: je laat bijvoorbeeld de desktopcomputer ingeschakeld staan om op die manier de iPhone te kunnen opladen, via een USB-kabel. Het totale systeem (computer + iPhone) gebruikt veel meer energie dan wanneer je je iPhone rechtstreeks op het stopcontact had aangesloten. Het patent stelt nu een Intelligent Power Monitoring-systeem voor, waarmee je je gadgets tijdens daluren kunt opladen, waardoor je geld bespaart. Ook beschrijft het patent hoe je een gadget kunt opladen via USB, zonder dat de gekoppelde laptop zelf energie slurpt. Meer info bij het US Patent Office.

Nog een laatste patent, die daar wel iets mee te maken heeft: de Intelligent Power-enabled Communications Port. Daarbij worden verschillende hoeveelheden elektriciteit geleid naar verschillende apparaten die je wilt opladen. Ook hier is niet duidelijk of Apple het in bestaande producten wil gaan inbouwen of een apart apparaat wil ontwikkelen waarmee je energie kunt beheren. Bij dit laatste patent wil Apple ook voorkomen dat standaarden zoals USB en FireWire steeds moeten worden bijgewerkt. In plaats daarvan zou er een variabele stroomvoorziening van een poort ontwikkeld kunnen worden. Meer info bij het US Patent Office.

Veruit de meeste tips kregen we trouwens binnen over het zonnecellenpatent, dat van alle genoemde onderwerpen blijkbaar het meest tot de verbeelding spreekt. En voor de precieze lezers: het US Patent Office heet natuurlijk voluit het US Patent & Trademark Office. In alle gevallen gaat het om pas ingediende en/of pas gepubliceerde patenten; de patenten zijn nog niet aan Apple toegewezen.

Via: GoRumors (parkeerpatent), Gizmodo (energie) en TUAW (kinetische bewegingen)
Tipgevers: Somar, Erik, Robbert, Ciato (allemaal over zonnecellen)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 januari 2010, 22:25
Categorie Apple
Onderwerpen apple, energie, parkeren, patenten, zonnecellen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.