Apple patenteert iWatch voor gewichtheffen en slimme schoensensor

Een nieuw Apple-patent beschrijft een iWatch die het aantal oefeningen bij krachttraining meet, en een slimme sensor voor kapotte schoenen.

iWatch met iHealth van Mark Bell

Het ene na het andere gerucht wijst er op dat Apple de iWatch bomvol sensoren stopt om je gezondheid in de gaten te houden, maar we weten nog maar weinig of het praktische nut achter al deze informatie. Apple heeft vandaag een patent bemachtigt dat wellicht meer vertelt. In het patent beschrijft Apple hoe een bewegingssensor wordt gebruikt om armbewegingen bij te houden, en zo te meten hoeveel keer je een gewicht tijdens het sporten optilt. Daarnaast heeft Apple een patent op een slimme schoen die met je iPhone kan koppelen.

Door armbewegingen bij te houden, zou de iWatch dus een beter idee hebben van je krachttraining in de sportschool. De meeste activiteitentrackers meten enkel hoeveel je op een dag hebt gelopen of gerend. Apple lijkt daarom een streepje voor te hebben op de concurrentie. Helemaal als eerste is Apple daar overigens niet mee: online zijn al de nodige activiteitentrackers voor krachttraining te vinden.

Hoewel Apple de iWatch niet bij naam noemt, is de kans groot dat Apple het horloge in het patent voor ogen had. In de patenttekst wordt gerefereerd naar een horloge waar de bewegingssensor in geïmplementeerd kan worden. Hoewel Apple ook een mp3-speler of mobiele telefoon noemt als alternatieven, komt het horloge iedere keer terug in de tekst. De originele patentaanvraag werd bovendien ingediend in 2012, toen er al genoeg geruchten waren over Apple’s iWatch-plannen.

Schoen Apple patent

Apple beschrijft in de patenttekst ook een speciale schoensensor, die meet wanneer een schoen is versleten. De schoen geeft een alarmsignaal af zodra dit het geval is, zodat je niet riskeert dat je voeten zonder de juiste ondersteuning geblesseerd raken. Een systeem dat ideaal lijkt voor bijvoorbeeld hardloopschoenen – en daarmee ook naadloos aansluiting op Apple’s Health-app en HealthKit in iOS 8. Deze sensor zou informatie over je sportschoenen naar dezelfde app sturen waarin je ook je hartslag en gelopen stappen ziet staan.

Met dit nieuwe patent weet Apple zich extra te wapenen voor de trackingfuncties van de iWatch – met als bonus een speciale schoensensor. Of Apple dit in de praktijk gaat gebruiken is echter nog de vraag. We komen er wellicht later dit jaar achter: meerdere bronnen wijzen er op dat de iWatch vanaf oktober wordt verkocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2014, 14:50
Categorie Apple
Onderwerpen healthkit, iwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.