Apple patenteert hybride iPhone-scherm met e-paper

Apple heeft een patent op een slim hybridescherm voor je iPhone, waarbij wordt gewisseld tussen een gewoon scherm en e-paper.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Smartphone e-paperHet scherm van je iPhone is één van de grootste batterijvreters. Daar is Apple zich ook maar al te goed bewust van, zo blijkt uit een nieuw toegewezen patent. Hierin beschrijft Apple een iPhone-scherm waarin ook een e-paperscherm zit verwerkt. Wordt er enkel tekst op de iPhone getoond? Dan wordt het e-paperscherm automatisch geactiveerd – en verbruik je ook veel minder stroom.

E-paper iPhone patentApple’s hybridescherm voor de iPhone zou op slimme wijzen schakelen tussen een ‘gewoon’ smartphonescherm en een e-paperscherm. De iPhone houdt in de gaten wat er op het moment op het scherm wordt getoond, om op basis daarvan te bepalen wat voor display je gebruikt. Bij tekst wordt er e-paper gebruikt, terwijl het traditionele iPhone-scherm wordt ingeschakeld bij video’s, foto’s of spelletjes.

Het iPhone-scherm bestaat in het patent uit vier vlakken, die individueel van elkaar kunnen schakelen tussen een gewoon scherm en-paper. Hierdoor kan bijvoorbeeld enkel de onderste helft e-paper gebruiken, als er bijvoorbeeld bovenin een video of plaatje zichtbaar is.

E-paper is een schermtechniek die vele malen zuiniger is dan de schermen in huidige smartphones. Als er eenmaal een stilstaand beeld op een e-paperscherm staat, wordt het display niet ververst. In plaats daarvan blijven de pixels op de gekozen punten van het scherm staan. Hierdoor ziet e-paper er verdacht veel uit als bijvoorbeeld tekst op een pagina. Het is dan ook geen wonder dat e-paper vaak wordt gebruikt in e-booklezers. Met groot succes: omdat e-paper erg zuinig is, houden sommige e-booklezers het een maand vol op een volle accu.

Of het nieuwe Apple-patent kan leiden tot een iPhone-accutijd van een maand valt nog te bezien. Ten eerste heeft de iPhone flink wat zware apps en draadloze antennes die continu verbinding maken. Deze trekken de accu van je iPhone sneller leeg dan de batterij van een e-booklezer. Ten tweede is er genoeg op je iPhone te zien waarbij dit gepatenteerde scherm moet overschakelen naar energievretende schermtechnieken. Hoe vaak komt het immers voor dat je enkel tekst op het scherm hebt staan?

Apple heeft een tijd moeten wachten op het patent: de aanvraag werd origineel gedaan in 2009, het jaar waarin de iPhone 3GS verscheen. In 2011 werd de aanvraag voor het eerst gepubliceerd en nu is het patent dan ook echt toegewezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2014, 17:27
Categorie iDevices
Onderwerpen patent, scherm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.