Apple patenteert 3D-printer voor thuisgebruik

Apple heeft weer een nieuw patent ingediend. Deze keer is een 3D-printer vastgelegd in een uitgebreid verslag. Maken we straks onze eigen iPhone om productieproblemen tegen te gaan?
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Steve Jobs en Steve Wozniak als 3D-printAls je denkt dat je het gekste wel gelezen hebt, is daar altijd nog Apple die je weer weet te verrassen met een gek patent. In dit digitale tijdperk heeft Apple een nieuw patent geregistreerd waar menig lezer zijn wenkbrauwen bij zal fronzen. In dit patent heeft Apple een heuse 3D-printer voor thuisgebruik gepatenteerd. Met de printer zou je zelf eigen voorwerpen kunnen printen. Maar wat wil Apple hiermee?

Speelgoed maken met je eigen Apple-printer?

Apple heeft in het patent een apparaat opgenomen waarmee het mogelijk is om je eigen objecten te maken in verschillende kleuren. Je levert een 3D-model digitaal aan en de printer gaat vervolgens aan de slag met het maken van het product. Zulke printers bestaan momenteel al, maar zijn alleen voor professioneel gebruik en buitengewoon kostbaar. Het is opmerkelijk dat juist Apple een apparaat als een 3D-printer gepatenteerd heeft, omdat Apple graag wil dat je al hun eigen producten gebruikt voor zoveel mogelijk taken.

Apple patenteert een 3D-printer.

In het patent omschrijft Apple dat het mogelijk moet zijn om alledaagse objecten te maken. Als voorbeeld wordt genoemd dat mensen thuis hun eigen speelgoed kunnen maken. 3D-modellen zouden bij bedrijven gekocht kunnen worden, waarna het product zelf thuis gemaakt wordt. Wil Apple straks dat we onze eigen iPhone en iPad gaan produceren om de hoge productiedruk bij bedrijven uit handen te nemen?

In een ver verleden bracht Apple zijn eigen printers uit, maar halverwege de jaren negentig zijn ze daarmee gestopt. De Apple Silentype was Apple’s allereerste printer. Dit was echter niet zomaar een printer, want deze werkte met speciaal warmtegevoelig papier. Toen Steve Jobs in 1997 terugkeerde bij Apple, werden verschillende nevenactiviteiten zoals printers stopgezet waarna Apple nooit meer een printer maakte. In tijden van digitalisering is het daarom opmerkelijk dat Apple komt met iets als een printer, zeker met de pas verschenen iPad Pro met Apple Pencil in het achterhoofd. Of wil Tim Cook graag oude tijden laten herleven in een modern jasje? Meer gekke Apple-patenten vind je in ons patentenoverzicht.

De foto bovenaan dit artikel toont 3D-modellen van Steve Jobs en Steve Wozniak, die in 2010 werden uitgebracht. Niet meer verkrijgbaar, maar nog wel te 3D-printen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2016, 11:44
Categorie Apple
Onderwerpen patent, printer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.