Apple moet 8 miljoen betalen voor playlist-patenten

Apple moet 8 miljoen dollar betalen voor het overtreden van twee patenten, waarbij je playlists op de iPod kunt downloaden, waarna je er doorheen kunt navigeren.

iphone ipod playlistEen federale jury in de VS heeft besloten dat Apple twee patenten heeft overtreden, als het gaat om playlists die je kunt downloaden naar je iPod. Personal Audio, een bedrijf dat patenten exploiteert, klaagde naast Apple ook Sirius XM Radio, Coby Electronics en Archos aan. De andere bedrijven besloten vorig jaar al tot een schikking, maar Apple wilde de strijd aangaan. De jury vond dat de patenten inderdaad waren overtreden. Toch komt Apple er met 8 miljoen nog gunstig af. Patent Audio klaagde Apple in 2009 aan en eisten toen 84 miljoen dollar schadevergoeding.


Het gaat om de patenten 6,199,076 (Audio Program Player Including a Dynamic Program Selection Controller) en 7,509,178 (Audio Program Distribution and Playback System). De uitvindingen beschrijven een audiospeler die afspeellijsten kan ontvangen, waar je doorheen kunt bladeren en waarbij je vooruit en achteruit kunt skippen door de liedjes. Apple meende dat de patenten ongeldig waren en beweerde ook dat ze de uitvindingen niet gebruikten. Van de huidige boete van 8 miljoen zal Apple nauwelijks z’n schouders optrekken; het bedrijf heeft meer dan 60 miljard dollar in kasreserves achter de hand. Toch is het mogelijk dat Apple de beslissing nog gaat aanvechten, om een nog lager bedrag voor elkaar te krijgen. Patent Audio verdient z’n geld net als bij Lodsys met het genereren van inkomsten uit patentlicenties. Beide bedrijven hebben voor de rechtszaak Oost-Texas gekozen, een district dat erom bekend staat dat er vaak in het voordeel van ‘patenttrollen’ wordt geoordeeld.

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.