Binnentuin van Apple hoofdkantoor aan Infinite Loop.

Apple-medewerkers dreigen met ontslag als Apple verzwakt iOS maakt

Belangrijke Apple-medewerkers dreigen met opstappen als Apple gedwongen wordt een verzwakte versie van iOS te maken, zo zeggen interne bronnen.

Apple heeft niet alleen met de FBI te maken in de privacystrijd die ze momenteel voeren. Ze zullen ook met de standpunten van het personeel rekening moeten houden. Enkele hooggeplaatste Apple-medewerkers zijn van plan op te stappen, als Apple meewerkt aan een verzwakt iOS. De New York Times sprak met interne bronnen en voormalige medewerkers, waaronder voormalig topman Jean-Louis Gassée.

Binnentuin van Apple hoofdkantoor aan Infinite Loop.

Rebelse cultuur

“Het is een onafhankelijke cultuur, een rebelse”, aldus Gassée. “Als de overheid ze probeert te dwingen of acties van deze engineers verwant, dan wens ik ze veel succes.” Sommige medewerkers zijn van plan om te weigeren, anderen zijn van plan om hun goedbetaalde baan op te zeggen. Ze willen de beveiliging van software die ze zelf hebben gemaakt niet ondermijnen. Ondanks alle nieuwe ontwikkelingen hangt er bij Apple nog steeds op sommige plekken een cultuur van anti-establishment, zoals oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak het hadden bedoeld.

Volgens Apple zijn er 6 tot 10 engineers nodig, die een maand lang aan de klus moeten werken, als ze aan de eisen van de overheid willen voldoen. Het wordt complexer als spilfiguren in de ontwikkeling van iOS weigeren om mee te werken. Omdat Apple is opgesplitst in verschillende afdelingen, die nauwelijks met elkaar samenwerken, aldus de New York Times.

Broncode overdragen

De Amerikaanse Justitie heeft in een brief al aangegeven dat ze de medewerking van Apple-personeel niet nodig hebben. Als het moet zullen ze Apple proberen te dwingen om de iOS-broncode en de digitale handtekeningen over te dragen, zodat FBI-engineers zelf een verzwakte versie van iOS kunnen maken. Als alle rechtbanken tot aan het Hooggerechtshof daarmee instemmen, kan Apple er weinig meer aan doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 maart 2016, 8:28
Categorie Apple
Onderwerp fbi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.