Apple loopt risico op antitrust-zaak wegens iPhone SDK

De Amerikaanse toezichthouders staan op het punt om een antitrust-vooronderzoek naar Apple's iPhone SDK uit te voeren. De verplichting om met Apple-tools te ontwikkelen is nadelig voor de concurrentie.

apple sdkApple loopt het risico op een antitrust-onderzoek na wijzigingen in de iPhone SDK. Het ministerie van justitie en de FCC overleggen nog welk van de twee organisaties het vooronderzoek gaat uitvoeren. Het gaat daarbij om de vraag of Apple’s nieuwe algemene voorwaarden de concurrentie onrechtmatig benadelen. Volgens de voorwaarden van de SDK mag je als ontwikkelaar voor iPhone OS 4 alleen nog in Objective-C, C, C++ en/of Javascript bouwen. Gebruik van compilers die bijvoorbeeld meerdere mobiele platformen aankunnen, is niet langer toegestaan. Uit het vooronderzoek kan blijken dat er een diepgravender onderzoek nodig is.

Adobe’s iPhone Packager is een van de tools die straks niet meer zijn toegestaan. De maatregel was voor Adobe reden om de verdere ontwikkeling van de Packager stop te zetten. Je zult je als ontwikkelaar aan Apple’s eigen ontwikkeltools moeten houden. Dat zal in de praktijk vaak betekenen dat je aan een Mac vastzit. Volgens Jobs zijn de regels nodig om de kwaliteit van de applicaties te garanderen.

Het nieuws over de dreigende antitrust-zaak kwam naar buiten door de New York Post, op basis van een anonieme tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 mei 2010, 20:52
Categorie Apps
Onderwerpen apple, sdk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.