Apple Watch Series 3 Apple Store Palo Alto

Apple maakt kwartaalcijfers FQ4 2018 bekend

47 miljoen iPhones verkocht

Hoe goed ging het afgelopen kwartaal met Apple? Dat is af te lezen uit de kwartaalcijfers FQ4 2018, die Apple zojuist bekend heeft gemaakt. Bekijk hoeveel iPhones, iPads en andere producten er zijn verkocht!

Apple heeft vanavond de nieuwste kwartaalcijfers bekendgemaakt: die van het vierde fiscale kwartaal 2018, wat altijd een kwartaal voorloopt op de kalenderkwartalen. Apple boekt kwartaal na kwartaal een record en ook dit kwartaal is dat weer gelukt. Het is het beste september-kwartaal ooit, waarbij in elke regio met dubbele cijfers groei was te zien. De omzet in iPhones en wearables was een record voor het septemberkwartaal en de omzet voor diensten en Mac waren zelfs all-time records. Apple Pay voor België of andere landen werd niet aangekondigd.


Dit zijn de belangrijkste cijfers:

  • Kwartaalomzet: $62,9 miljard
  • Aantal iPhones verkocht: 46,9 miljoen
  • Aantal iPads verkocht: 9,7 miljoen
  • Aantal Macs verkocht: 6,3 miljoen

In alle regio’s werd het afgelopen kwartaal groei geboekt ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een uitschieter is Japan (+34%).

29% meer omzet uit iPhones, 15% minder uit iPads

Bij de iPhones zit de groei er lekker in: er werden niet meer stuks verkocht, maar de omzet ging wel met 29% omhoog. Dat duidt erop dat de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone is gestegen. Bij de iPads is minder florissant nieuws te zien: het aantal stuks ging met 6% omlaag en de omzet maar liefst met 15%.

Van de Mac werden ook minder stuks verkocht (-2%), maar werd wel meer omzet geboekt (+3%). De grote succesnummers zijn natuurlijk diensten (+17%) en overige producten (+31%). Vooral die laatste categorie stijgt snel. Met diensten werd een recordomzet van $10 miljard geboekt.

De afgelopen kwartalen wordt er eigenlijk altijd een opmerkelijke groei in de categorie Overige producten geboekt, de categorie waar onder andere de Apple Watch en AirPods in zitten.

Apple Store Berlijn

Apple verwacht dat er in het volgende kwartaal tussen de $89 en $93 miljard omzet wordt geboekt, dus een stuk meer dan in de afgelopen drie kwartalen. Dit heeft te maken met de feestdagen.

Kwartaalcijfers FQ4 2018 in grafieken

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. We werken deze zo snel mogelijk bij met de nieuwste cijfers.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 22:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

  • Apple heeft aangegeven dat er vanaf volgend kwartaal geen aantallen meer gerapporteerd zullen worden voor iPhones, iPads en Macs.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 01 november: Tim Cook heeft tijdens de conference call na afloop geen nieuwe Apple Pay-landen aangekondigd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2018, 23:12
Categorie Apple
Onderwerp kwartaalcijfers
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.