Apple krijgt patent op touchscreen-technologie

Apple heeft een algemeen patent voor touchscreen-technologie toegewezen gekregen door de Amerikaanse pantentinstelling USPTO. Aanraking op een scherm veroorzaakt daarbij een reactie van bepaalde software.

wacom_future_touchscreenApple heeft een patent toegewezen gekregen, waardoor andere fabrikanten van touchscreen-telefoons wel eens achter hun oren kunnen gaan krabben. Het patent beschrijft hoe een interface reageert op aanrakingen met een vinger, dus kort gezegd: touchscreentechnologie. De beschrijving is zo algemeen, dat alle apparaten met touchscreens eronder kunnen vallen. Toch vond het Amerikaanse patentbureau USPTO de ‘uitvinding’ spannend genoeg om het patent toe te kennen.


Het patent beschrijft een methode, waarbij software reageert op het bewegen van een vinger op een touchscreen. Als reactie laat de software dan andere content zien. Er is ook gedacht aan multi-touch aanrakingen: in het patent staat bijvoorbeeld dat een webpagina verschillende content kan weergeven, als je met één of meerdere vingers tegelijk het scherm aanraakt.

Vreemd genoeg kondigde de USPTO een tijdje geleden aan, dat ze het systeem van patenten willen aanscherpen en dat ze beter willen kijken of een patent wel een idee beschrijft, dat echt nieuw is. Met het toegewezen patent van Apple kun je de vraag stellen wat er nieuw aan is: het lijkt dat andere mobiele platformen zoals Android en Windows Phone op dezelfde manier werken, door te reageren op aanrakingen op het scherm.

De volgende stap voor de concurrentie is om de beslissing aan te vechten, om te voorkomen dat Apple straks licentiegeld gaat vragen voor gebruik van touchscreens op andere mobiele platformen. Dat het met deze algemeen geformuleerde patenten makkelijk tot rechtszaken kan komen, blijkt wel uit de zaken die de afgelopen maanden tussen Apple, Nokia, HTC en Samsung hebben gespeeld. De zaak met Nokia is echter afgehandeld, want beide bedrijven kwamen tot een schikking.

Edit 12:30 uur: Dit patent lijkt in tweede instantie minder breed dan we aanvankelijk berichtten: volgens Nilay Patel van de website thisismynext gaat het specifiek om een patent voor vingerbediening bij pagina’s waarbij de inhoud in een frame wordt weergegeven. Het voorbeeld van thisismynext.com noemt de iPhone-bediening op een site met Google Maps-frame, waarbij je met je vinger sleept om een scrollactie te doen en je kunt inzoomen door met twee vingers te ‘pinchen‘.

Meer informatie: USPTO

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.