Apple krijgt algemeen patent op touchscreen-technologie toegewezen

Apple heeft van de USPTO een patent op touchscreen-technologie ontvangen.

apple-ipad-touchscreenApple heeft een patent toegewezen gekregen, waardoor andere fabrikanten van touchscreen-telefoons wel eens achter hun oren kunnen gaan krabben. Het patent beschrijft hoe een interface reageert op aanrakingen met een vinger, dus kort gezegd: touchscreentechnologie. De beschrijving is zo algemeen, dat alle apparaten met touchscreens eronder kunnen vallen. Toch vond het Amerikaanse patentbureau USPTO de ‘uitvinding’ spannend genoeg om het patent toe te kennen.

Het patent beschrijft een methode, waarbij software reageert op het bewegen van een vinger op een touchscreen. Als reactie laat de software dan andere content zien. Er is ook gedacht aan multi-touch aanrakingen: in het patent staat bijvoorbeeld dat een webpagina verschillende content kan weergeven, als je met één of meerdere vingers tegelijk het scherm aanraakt.

Vreemd genoeg kondigde de USPTO een tijdje geleden aan, dat ze het systeem van patenten willen aanscherpen en dat ze beter willen kijken of een patent wel een idee beschrijft, dat echt nieuw is. Met het toegewezen patent van Apple kun je de vraag stellen wat er nieuw aan is: het lijkt dat andere mobiele platformen zoals Android en Windows Phone op dezelfde manier werken, door te reageren op aanrakingen op het scherm.

De volgende stap voor de concurrentie is om de beslissing aan te vechten, om te voorkomen dat Apple straks licentiegeld gaat vragen voor gebruik van touchscreens op andere mobiele platformen. Dat het met deze algemeen geformuleerde patenten makkelijk tot rechtszaken kan komen, blijkt wel uit de zaken die de afgelopen maanden tussen Apple, Nokia, HTC en Samsung hebben gespeeld. De zaak met Nokia is echter afgehandeld, want beide bedrijven kwamen tot een schikking.

Meer informatie: USPTO

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2011, 10:05
Categorieën Apple, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.