Apple koopt dit jaar voor 2,1 miljard dollar van Samsung

Apple en Samsung staan niet alleen tegenover elkaar in de rechtszaak, maar zijn ook zakenpartners. Apple gaat dit jaar voor zo'n 2,1 miljard dollar aan chips bestellen bij Samsung.

samsung appleDe Amerikaanse rechtszaak tussen Apple en Samsung is momenteel in volle gang. Apple eist 2,5 miljard dollar van Samsung vanwege opgelopen schade en misgelopen inkomsten. Het is eigenlijk een bescheiden bedrag, als je kijkt naar de belangen die er voor Samsung in het spel zijn. Apple is Samsung’s grootste klant en goed voor 8,8% van de omzet. Dit jaar zal Apple voor 2,1 miljard dollar bij Samsung besteden. Samsung maakt bijvoorbeeld de processoren in de iPhone en iPad (A4 en A5), die Apple in eigen huis heeft ontworpen maar door een externe partij laat produceren. Apple zou ook al een contract met Samsung hebben gesloten om de A6-processor te produceren, waardoor Samsung tot 2014 zekerheid heeft. Maar wat er daarna gaat gebeuren is nog onzeker.

Er wordt gespeculeerd dat Apple wil overstappen naar Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. TSMC kan echter nog niet voldoen aan de productie-aantallen die Apple nodig heeft. Indirect werkt Apple al met TSMC samen want Qualcomm, die de baseband-chips voor de iPhone maakt, produceert de chips niet zelf. Ze laten ze maken door derde partijen, waaronder TSMC. Dat bedrijf heeft echter moeite om de chipproductie op het 28nm-proces op te voeren. Qualcomm is daarom al gaan uitkijken naar andere partijen om de Qualcomm Snapdragon S4-processoren te laten maken. Kanshebbers zijn UMC en GlobalFoundries, die ook het 28nm-proces kunnen versnellen. De 28nm-chips zijn behalve in smartphones ook nodig in grafische kaarten van AMD en NVIDIA.

Het bedrag van 2,1 miljard dollar is een schatting van Gartner en heeft alleen betrekking op chips in de A-lijn, dus A4, A5 en verder. Apple en samsung werkten eerder al samen voor de productie van schermen en geheugenchips. De rechtszaak zou wel eens op een bloederige scheiding kunnen uitdraaien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 augustus 2012, 11:21
Categorie Apple
Onderwerpen apple, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.