launcher iphone app

Apple verwijdert handige Launcher-app uit App Store

Apple heeft Launcher uit de App Store gehaald. Met de app kon je snel bepaalde apps opstarten vanuit een widget in het Berichtencentrum.

launcher-breed-ipad

Apple heeft met iOS 8 de deuren wagenwijd opengezet voor allerlei nieuwe functies: er mogen bijvoorbeeld widgets en alternatieve toetsenborden worden gemaakt. Maar die openheid heeft toch nog grenzen, zo merkten we. Apple heeft Launcher uit de App Store verwijderd. Ze vertelden de ontwikkelaar dat het niet is toegestaan om widgets voor het Berichtencentrum te maken, waarmee je andere apps kunt opstarten. De ontwikkelaar kreeg twee keuzes: de functies eruit halen of wachten tot de app uit de App Store werd gehaald. Dat laatste is nu gebeurd.

launcher iphone appLauncher was een superhandige app waarmee je snelkoppelingen naar apps in het Berichtencentrum kon zetten. Je kon er zelfs commando’s aan toekennen, zoals het navigeren naar je thuislocatie in de Apple Kaarten-app. De reacties op Launcher waren overweldigend: mensen vonden het erg handig en de ontwikkelaar beleefde een van de mooiste weken van zijn leven.

Ontwikkelaar Greg Gardner had er veel tijd en energie in gestoken om het werkend te krijgen; het succes deed hem goed. Totdat Apple op 23 september opeens een e-mail stuurde: Launcher voldeed niet aan de richtlijnen en moest aangepast worden. Apple had besloten om niet langer toe te staan dat widgets andere apps kunnen openen. Greg bedacht een compromis: hij bracht een fix uit voor de app, waarin elke klik op de widget je eerst terugstuurt naar de Launcher-app en vervolgens naar de app die je wilde openen. Dat was wat omslachtiger, maar daarmee zou de app weer aan de richtlijnen voldoen. Maar Apple wees de update af en haalde zonder verder overleg de Launcher-app helemaal uit de App Store.

De ontwikkelaar is nu teleurgesteld en gedesillusioneerd. Hij dacht dat Apple het platform zou openstellen voor communicatie tussen apps, maar dat blijkt maar in beperkte mate het geval. Hij snapt niet dat een bedrijf, dat claimt dat ze de gebruikers voorop zetten, beslissingen neemt die niet in het belang van gebruikers zijn. Greg denkt erover om maar helemaal met iOS-ontwikkeling te stoppen.

Heb je Launcher al geïnstalleerd, dan kun je de app blijven gebruiken. Ook de widget werkt nog steeds, maar er komen (uiteraard) geen updates of bugfixes. Verder zul je niet meer kunnen upgraden naar de Pro-versie. Heb je de Pro-versie van de app gekocht, dan kun je alle functies blijven gebruiken zolang je de app geïnstalleerd hebt.

Hieronder zie je enkele screenshots van de app, gemaakt door iCulture-lezer Bert van Dijk. Hij ontdekte ook dat de app was weggehaald.

launcher-2 launcher-3

launcher-1 launcher-4

Tipgever: Bert, bedankt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 september 2014, 14:26
Categorie Apps
Onderwerpen berichtencentrum, launcher, widget

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.