apple-cupertino

‘Apple overtreedt Europese wet met staatssteun in Ierland’

De EU verdenkt Apple van onterecht gebruik van staatssteun vanuit Ierland. Daardoor zouden Apple en andere grote bedrijven een absurd laag belastingpercentage betalen. De EU wil ingrijpen.

apple-cupertinoDe Europese Commissie staat op het punt om Apple te beschuldigen van staatshulp door Ierland. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek naar belastingafspraken door meerdere grote bedrijven. Het zou tot een miljardenboete voor Apple kunnen leiden. De EU is van mening dat Apple ongericht heeft geprofiteerd van staatssteun nadat ze deals met de autoriteiten hadden gesloten. Afgelopen juni gaf de Ierse regering in een verklaring aan, dat er geen regels rondom staatssteun waren overtreden. Maar de EU is een andere mening toegedaan en onderzoekt ook belastingafspraken die bedrijven in Nederland en Luxemburg hebben gedaan. Daarbij gaat het om grote bedrijven zoals Apple, Google en Starbucks.

Een commissie van de Amerikaanse Senaat maakte vorig jaar al bekend dat Apple miljarden aan belasting omzeilde door bedrijven te vestigen in de Ierse stad Cork. Ierland, Nederland en Luxemburg hebben speciale belastingregels, waardoor bedrijven minder hoeven te betalen. Die regels zijn er in wel meer landen, maar de Europese Commissie denkt nu bewijs te hebben dat er onterecht staatssteun is verleend. Later deze week zullen we ongetwijfeld meer horen over deze zaak. Het gaat over een vrij lange periode van twee decennia. Apple heeft 4.000 medewerkers op het Europese hoofdkwartier in Cork. Ierland heeft al een vrij laag belastingpercentage voor bedrijven van 12,5% maar Apple zou erin geslaagd zijn om minder dan 2% te betalen. Ook Amazon, Facebook, PayPal en Twitter hebben hun Europese hoofdkwartier in Ierland.

De EU concentreert zich op de vraag of de belastingvoordelen als staatssteun moeten worden beschouwd. Blijkt dat het geval, dan is er kans dat de bedrijven alsnog alle verschuldigde belastingen moeten betalen. Luca Maestri, financieel directeur van Apple, heeft in een reactie naar de Financial Times ontkend: “Er is nooit een speciale deal geweest, er is nooit iets geweest dat kan worden gezien als staatssteun”, verklaarde hij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 september 2014, 8:07
Categorie Apple
Onderwerpen apple, belasting

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.