‘Apple betaalde maar 500 miljoen dollar voor Beats Music’

Apple betaalde maar 500 miljoen dollar voor Beats Music, is meteen betrokken bij rechtszaken en Beats kondigde nieuwe headphones aan.

beats-heroApple vertelde gisteren dat de overname van Beats vooral te maken had met Beats Music, de betaalde muziekdienst van Dr. Dre en Jimmy Iovine. Maar de cijfers laten zien dat het grote geld zat in de overname van Beats Electronics, fabrikant van de populaire headsets en speakers. The Wall Street Journal achterhaalde de precieze verdeling van de overnamesom. Apple betaalde $2,5 miljard voor Beats Electronics en $500 miljoen voor Beats Music. De muziekdienst heeft 250.000 abonnees en is alleen nog actief in de Verenigde Staten.


Dat is vrij weinig, vergeleken met de 10 miljoen abonnees die Spotify wereldwijd heeft. Spotify werd onlangs gewaardeerd op 4 miljard dollar, al zullen dat niet allemaal betalende klanten zijn. Beats Music heeft niet alleen minder klanten, maar ook minder omzet. Het bestaat nog maar sinds januari 2014. Dat Apple veel meer geld kwijt is aan Beats Electronics, het onderdeel dat headphones maakt, heeft ermee te maken dat het al een bloeiende business is: er werd vorig jaar maar liefst 1,5 miljard dollar omzet geboekt.

Apple zou Beats Music kunnen gebruiken om iTunes en iTunes Radio verder op te tuigen met nieuwe functies. Apple heeft nu 40 miljoen klanten die gebruik maken van iTunes Radio en heeft meer dan 800 miljoen iTunes-accounts, veelal gekoppeld aan creditcards. Ook weet Apple veel over de luistergewoontes van mensen. Voeg dat samen met Beats Music en je hebt een betaalde muziekdienst die een serieuze concurrent voor Spotify kan worden. “We think all of those things, when you put them all together, it’s on steroids with us together,” zei iTunes-baas Eddy Cue na de overname. Volgens Tim Cook is Beats Music de eerste muziekdienst “die het begrijpt”, vooral door menselijke aanbevelingen.

Apple na overname meteen betrokken bij rechtszaken

Waar geld is, liggen profiteurs op de loer. Bij de overname van Beats door Apple is dat meteen ook al het geval. Nu de overname van Beats een feit is, heeft Steve Lamar meteen een rechtszaak aangespannen. Deze voormalig hedgefund-manager is medeoprichter van Beats, SLS Audio en Jibe Audio. Hij hoopt 4% royalties over verkochte hoofdtelefoons te kunnen opstrijken. Lamar beweert voor en groot deel verantwoordelijk te zijn voor het succes van de Beats-oordoppen en wil een vergoeding voor toekomstige verkopen. Ook zou Lamar als eerste contact hebben gelegd met Apple om de hoofdtelefoons in de Apple Stores te verkopen.

Apple erft ook een nog lopende rechtszaak van voormalig CEO David Hyman tegen Beats. Hij eist twintig miljoen dollar schadevergoeding, omdat hij in het verleden door Beats aan de kant is gezet.

beats-solo2

Nieuwe headphones bij Beats

Beats kondigde meteen na de overname alweer nieuwe headphones aan. De opvolger van de immens populaire Beats Solo heet de Solo2 en zal opnieuw verkrijgbaar zijn in meerdere kleuren. Die legt minder nadruk op bassen, heeft een breder bereik en geeft een helderder geluid. Het design blijft grotendeels hetzelfde, al zijn de muffs wat gedraaid zodat het ergonomischer op je oor zit. Je kunt kiezen uit zwart, wit, blauw, grijs en roze. Daarnaast komt er een rode versie, waarmee je Product Red helpt.

In 2013 werden er wereldwijd elke minuut vier Solo-headsets verkocht. Een ongelooflijk aantal, als je bedenkt dat dit een prijzig luxeproduct is. De huidige Beats Solo HD kost €199,95 en is ook verkrijgbaar in de iCulture Shop, voor een iets lagere prijs: €169.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 mei 2014 om 12:25
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.