‘Apple gaat gewone variant AppleCare afschaffen’

Apple is van plan om AppleCare af te schaffen, om zo meer vraag naar AppleCare+ te creëren.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

AppleCareApple is van plan om de originele versie van AppleCare af te schaffen. Dit beweert 9to5Mac. Op deze manier wil Apple het gebruik van het nieuwere AppleCare+ vergroten. Voor AppleCare+ staan er ook de nodige veranderingen gepland: zo mag je AppleCare+ tot 60 dagen na de aanschaf van je Apple-product afsluiten, in plaats van de gebruikelijke 30 dagen. De veranderingen worden in eerste instantie doorgevoerd in de Verenigde Staten, Canada en Japan, maar de verwachting is dat andere landen later aan de beurt zijn.

Bij verkochte producten biedt Apple op het moment een jaar eigen fabrieksgarantie. Dit garantieprogramma garandeert je van technische hulp en reparaties als er iets mis is met bijvoorbeeld je iPhone. Hierbij zit ook negentig dagen aan gratis telefonische hulp inbegrepen. Volgens 9to5Mac blijft enkel die telefonische hulp nog over. Wil je langere tijd gebruik maken van Apple’s meest uitgebreide ondersteuning, dan moet je AppleCare+ binnen twee maanden na de aankoop afsluiten.

AppleCare+ biedt dezelfde garanties als AppleCare, maar biedt daarnaast reparaties als je bijvoorbeeld je iPhone kapot hebt laten vallen. AppleCare+ voor de iPhone kost 99 euro, plus 69 euro eigen risico als je een reparatie laat uitvoeren. Je kunt tot twee keer een reparatie laten uitvoeren. AppleCare+ wordt niet in combinatie met Apple-producten aangeboden.

Er zitten wat haken en ogen aan het mogelijke verdwijnen van AppleCare. Veel van de diensten die AppleCare verleent, vallen in Nederland namelijk gewoon onder het Europese garantierecht. Voor Apple valt een iPhone-reparatie onder AppleCare, maar in Europa kan deze zelfde reparatie ook onder algemene garantiebepalingen vallen. Bovendien blijft Apple’s éénjarige garantie intact. Het verdwijnen van AppleCare betekent dus niet dat je defecte iPhone niet langer door Apple gerepareerd zal worden als er iets mis mee blijkt te zijn. Je moet volgens Apple bij garantie wel naar de winkel gaan waar je het product hebt gekocht. Met AppleCare kun je altijd terecht in de Apple Store – ook als het product bijvoorbeeld bij de Media Markt is gekocht.

De veranderingen staan eerst enkel voor de VS, Canada en Japan gepland, maar het lijkt aannemelijk dat Nederland ook op de lijst staat – hier zijn AppleCare en AppleCare+ immers ook beschikbaar. In de online Apple Store is de gewone variant van AppleCare voor bijvoorbeeld de iPhone en iPad niet te vinden. Je kunt enkel kiezen voor AppleCare+.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 22:29
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen applecare, garantie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.