Apple en HTC eindigen patentstrijd met wereldwijde schikking

Apple en HTC zijn tot een wereldwijde schikking over patenten gekomen. Alle huidige rechtszaken stoppen en de schikking geldt voor alle huidige en toekomstige patenten.

htc logoApple en HTC hebben een einde gemaakt aan hun ruzie om patenten. Beide bedrijven hebben een wereldwijde geldende schikking getroffen die tien jaar geldig is. Het gaat daarbij om huidige en toekomstige patenten van beide bedrijven onderling. Apple en HTC maakten het nieuws vanochtend bekend via een persbericht, waarin ze zeggen dat de voorwaarden van de schikking vertrouwelijk zijn. Toch liet HTC-vertegenwoordiger Jeff Fordon doorschemeren dat de overeenkomst HTC geen gigantische sommen geld kost. De verrassende wending in de zaak wordt door sommige journalisten opgevat als een teken dat er een einde komt aan de ‘thermonucleaire oorlog’ tegen Android.

Apple benadrukte altijd dat andere bedrijven niet mogen kopiëren en leek niet geïnteresseerd in het licenseren van patenten. Andersom was ook niet het geval: Apple had de mogelijkheid om een licentie te nemen op patenten van Samsung, maar deed dat niet. De 10-jarige schikking die nu is aangekondigd lijkt te betekenen dat HTC licentiekosten moet betalen voor het gebruik van bepaalde Apple-patenten. Samsung daarentegen kreeg een boete van 1 miljard dollar om z’n oren en is wereldwijd nog lang niet klaar met het afwikkelen van allerlei rechtszaken. Bij Apple en HTC worden alle huidige rechtszaken stopgezet. Vooral voor HTC zal dat op een opluchting zijn: het bedrijf maakt moeilijke tijden door en kan zich nu weer helemaal focussen op toestellen maken.

In het persbericht zegt HTC CEO Peter Chou:

HTC is pleased to have resolved its dispute with Apple, so HTC can focus on innovation instead of litigation.

En Apple’s CEO Tim Cook had eraan toe te voegen:

We are glad to have reached a settlement with HTC (…) we will continue to stay laser focused on product innovation.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom Apple heeft besloten om te schikken met HTC. Eén ervan is dat HTC een belangrijke partner van Microsoft is voor Windows Phone. Apple en Microsoft hebben een vriendschappelijke relatie wat patenten betreft. Als HTC de aandacht verplaatst van Android naar Windows Phone heeft Apple er minder last van en blijven alleen Samsung en Motorola over als partijen om tegen te vechten. Apple sloot eerder al een overeenkomst met Microsoft-partner Nokia.
Door HTC de mogelijkheid te geven functies als slide-to-unlock te gebruiken helpt Apple een bedrijf dat tegenwicht kan bieden tegen Apple’s grootste rivaal Samsung. HTC kan betere producten maken en beter concurreren tegen Samsung. Voor HTC is het waarschijnlijk ook een betere keuze om te schikken. Ze hebben al een aantal verkoopverboden achter de rug en verloren een aantal rechtszaken. Blijven doorvechten tegen het rijke Apple en eindeloos advocaten blijven betalen zou waarschijnlijk duurder uitpakken dan nu schikken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 november 2012, 11:45
Categorie Apple
Onderwerpen apple, patenten, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.