Gerucht: ‘Apple betaalt 17 miljoen euro voor Zwitserse stationsklok’

De Zwitserse spoorwegen krijgen 17 miljoen euro voor het gebruik van de Zwitserse stationsklok in iOS 6. De klokapp van de iPad bevat een kopie van de klok.

ipad klokVolgens de Zwitserse krant Tages Anzeiger heeft Apple 17 miljoen euro betaald voor gebruik van de stationsklok in de gratis iPad-klokapp. Apple zou voor dat bedrag hebben geschikt met SBB, de Zwitserse spoorwegen. Zij lieten de klok in 1944 ontwerpen en hebben de rechten in handen.

De Zwitserse krant spreekt nu over een bedrag van 20 miljoen Zwitserse franken als compensatie. Ze zouden van meerdere bronnen hebben gehoord dat het niet om een bedrag van enkele honderdduizenden franken ging, zoals eerder werd gedacht, maar om vele miljoenen.

Sinds de uitrol van iOS 6 in september is de Zwitserse stationsklok al op de iPad te bewonderen. Apple gebruikte de stationsklok zonder toestemming in de nieuwe app. SBB-woordvoerster Patricia Claivaz gaf eveneens in september aan dat SBB bereid was om met Apple in discussie te gaan. Het zou gaan om vriendschappelijke gesprekken, waarin SBB wilde achterhalen waarom Apple zonder toestemming de wereldberoemde klok had gebruikt. Ze gaf ook aan dat SBB niet zozeer geïnteresseerd was in geld en voegde toe: “We zijn vooral trots dat zo’n belangrijk merk als Apple ons design gebruikt”. Maar blijkbaar moest er toch wat geld op tafel komen. SBB kondigde in oktober aan dat ze al binnen enkele weken een licentiedeal hadden gesloten, waardoor Apple de klok mag blijven gebruiken. In oktober betaalde Apple alvast een bedrag aan SBB om de klok voorlopig te blijven gebruiken. SBB en Apple waren niet bereid tot een toelichting.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 november 2012, 12:02
Categorie Apple
Onderwerpen klok, spoorwegen, zwitserland

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.