Apple eist iOS 7-geoptimaliseerde apps vanaf 1 februari 2014

Apple eist dat apps vanaf 1 februari zijn geoptimaliseerd voor iOS 7. Dat staat in een richtlijn aan ontwikkelaars.

weerapp-ios-6-ios-7Apple zal vanaf 1 februari niet langer apps accepteren die nog niet geoptimaliseerd zijn voor iOS 7. Nieuwe apps en app-updates die ontwikkelaars ter review indienen bij Apple moeten bovendien gemaakt zijn met de nieuwste versie 5 van Xcode. Dat is te lezen in een mededeling aan ontwikkelaars op de Apple Developer-pagina’s. Afgelopen juli gold een soortgelijke deadline: toen moesten apps die bij Apple werden ingediend geschikt zijn gemaakt voor het grotere 4-inch scherm van de iPhone 5.

Apple kondigde iOS 7 in juni 2013 aan en stelde daarna zes betaversies van iOS 7 beschikbaar, dus ontwikkelaars hebben een halfjaar de tijd gehad om zich technisch en mentaal voor te bereiden op de vernieuwingen.

herinneringen-lagenHet is nog wat onduidelijk hoe strikt de regel zal worden toegepast. Heel veel apps zijn technisch gezien al aangepast voor iOS 7, profiteren van de nieuwe frameworks of houden rekening met de mogelijkheden van de 64-bits processoren de nieuwste iOS-apparaten. Maar het aanpassen van de interface van apps aan de iOS 7-stijl is een heel ander verhaal. Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld een iOS 6-toetsenbordje vervangen door een iOS 7-exemplaar. Of iOS 6-knoppen met chroom- en schaduweffect vervangen door dunne rondjes. Apple verwijst voor meer informatie naar de iOS Human Interface Guidelines, waarin staat uitgelegd waar iOS 7 voor staat: respect (het gaat om de content, niet om de interface), helderheid (leesbare en duidelijke informatie) en diepte (visuele lagen en animaties).

Dat laatste is misschien een verrassing, omdat voor de komst van iOS 7 veel over flat design werd gepraat, ook op artikelen op iPhoneclub. Toch biedt iOS 7 een gelaagde structuur met meerdere lagen, zoals transparantie bij mappen, waarbij je de achterliggende wallpaper blijft zien. Of meerdere over elkaar heen vallende takenlijstjes in de Herinneringen-app.

Momenteel zijn ontwikkelaars aan het testen met de tweede betaversie van iOS 7.1, waarvan de definitieve versie begin 2014 wordt verwacht. Gebruikers kunnen sinds 20 september iOS 7 gebruiken. De nieuwe maatregel lijkt niet te betekenen dat alle apps iOS 7 als minimale systeemeis krijgen, waardoor mensen met een originele iPhone, iPhone 3G en iPhone 3GS helemaal geen apps meer kunnen installeren. We vermoeden dat apps ook nog oudere iOS-versies mogen blijven ondersteunen. En ‘zombie-apps’ die al meer dan een jaar niet zijn bijgewerkt, zullen waarschijnlijk niet massaal door Apple uit de App Store worden verwijderd.

ios-7-toetsenbord-ios-6

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 december 2013, 6:42
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen developers, ios 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.