‘Apple werkt aan eigen contentserver-netwerk (voor een streamingdienst?)’

Is Apple zich aan het voorbereiden op een eigen streaming video-dienst? Apple zou bezig zijn een eigen netwerk van contentservers (CDN's) op te bouwen, voor snelle levering van iTunes-content en downloads.

Apple TV met Apple TV Remote en tvOS.

Apple zou druk bezig zijn om een wereldwijd netwerk van servers te bouwen, waarmee gebruikers onder meer films van iTunes en andere content sneller kunnen downloaden en updaten. Het zou een nieuwe aanwijzing kunnen zijn dat Apple met een eigen videodienst bezig is.


Of je nu een update installeert, muziek streamt via Apple Music of een film opslaat vanuit iTunes, al deze gegevens worden regelmatig doorgegeven via een zogenaamd Content Delivery Network (CDN). Hoe dichterbij een CDN bij jou in de buurt is, hoe sneller je de bestanden kunt downloaden. Daarom werken bedrijven als Apple samen met externe bedrijven die deze servers aanbieden.

Bekijk ook

'Apple heeft plannen voor tv-dienst in de koelkast gezet'

De plannen van Apple om een eigen tv-dienst voor live tv-kijken te introduceren, zijn in de koelkast gezet. Mediabedrijven gooien bij de onderhandelingen roet in het eten.

Gaat Apple zelf een groter CDN opzetten?

De afgelopen 15 jaar heeft Apple gebruik gemaakt van de CDN-servers van Akamai. Maar volgens Business Insider gaat Akamai dit jaar veel minder winst draaien. Dat wijst erop dat Apple (en trouwens ook Microsoft) bezig zijn om hun business te verplaatsen naar andere servers. De website vermoedt dat Apple deze Content Delivery Networks voortaan vaker voor eigen rekening neemt en bezig is met uitbreiden van het eigen serverpark, wereldwijd. Dat maken ze op uit de woorden van Akamai CEO Tom Leighton, die de terugval aan inkomsten wijt aan een grotere ‘doe het zelf’-mentaliteit bij bedrijven. Bedrijven zetten zelf serverparken neer, in plaats dat ze capaciteit huren op de servers van derde partijen.

De beslissing van Apple is opvallend, omdat het bedrijf al 15 jaar samenwerkt met Akamai en diens grootste klant is, gevolg door Microsoft. Het opzetten van een betrouwbaar CDN is erg belangrijk als Apple een eigen videodienst wil beginnen, waar meerdere geruchten op duiden. Met een goed CDN kun je de streamingkwaliteit waarborgen en ervoor zorgen dat gebruikers minder lang hoeven te wachten tot een download is voltooid.

Bekijk ook

De toekomst van de Apple TV: dit kan Apple ermee doen

De Apple TV als vervanging van je multimediabox, hoe klinkt jou dat in de oren? Live tv-kijken, tv-programma's opnemen en nog veel meer: volgens een Apple-patent moet dit mogelijk worden.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.